Pereți din cărămidă, sau din BCA?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Construirea unei case este  un moment important pentru viitorii locuitori. Principalele preocupări sunt legate de materialele utilizate, de durabilitatea lor în timp și proprietățile acestora. Având în vedere eforturile și resursele implicate pentru realizarea unui astfel de proiect, este normal ca fiecare să-și dorească ce este mai bun. Una dintre principalele și primele decizii care trebuie luate în acest sens, este cea legată de construirea zidurilor noii locuințe. Printre cele mai populare materiale la acest capitol se regăsesc BCA-ul (Beton Celular Autoclavizat) și cărămida. Dacă te întrebi care din cele două ar fi mai potrivit pentru casa ta, citește în cele ce urmează avantajele și dezavantajele fiecăruia în parte. În acest mod îți va fi mult mai ușor să faci alegerea potrivită.

BCA-ul

BCA-ul este unul dintre cele mai frecvent utilizate materiale pentru construirea caselor la noi din țară. Acesta este un material natural, fabricat din nisip, ciment, ghips, var și apă.

Unul dintre principalele avantaje ale BCA-ului este faptul că are o durabilitate crescută în timp, fiind un material foarte rezistent. Are o rezistență mecanică foarte mare își păstrează permanent proprietățile inițiale. De asemenea, este un material cu o rezistență crescută la foc și nu emană gaze toxice.

Un alt aspect apreciat la BCA  este calitatea sa de izolator termic și fonic. De obicei clădirile realizate din acest material nu necesită izolație suplimentară. Textura sa conține un număr mare de pori de aer de mici dimensiuni, fapt care îi conferă o capacitate crescută de izolare. Tot datorită texturii sale BCA-ul are o greutate redusă, lucru care îl face mai ușor de manipulat și mai ușor de tăiat la forma și dimensiunile dorite.

Un alt avantaj este acela că blocurile din BCA nu absorb apa în profunzime, motiv pentru care clădirile construite din acest material nu au probleme cu igrasia sau mucegaiul create de umiditate.

În ceea ce privește prețul, acesta este destul de accesibil și se economisește datorită faptului că nu va fi necesară izolarea suplimentară.

La capitolul dezavantaje amintim faptul că blocurile de BCA se găsesc la dimensiuni standard, astfel că trebuie modelate în funcție de necesități. Din acest motiv pot exista pierderi de material. De asemenea, lipirea blocurilor de BCA se realizează cu ajutorul unui mortar special care poate fi aplicat doar în condiții de temperatură și umiditate specifice, altfel va fi afectată calitatea construcției.

Apoi, BCA-ul trebuie ferit de umezeală înainte de a fi folosit, deoarece expunerea va afecta calitățile termoizolatorii. Tot din acest motiv, construcția trebuie neapărat tencuită.

Este foarte important și faptul că o construcție poate fi realizată doar pe stâlpi din beton armat, indiferent de  tipul acesteia.

Cărămida

Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție și are o componență naturală, fiind realizată din argilă, nisip și apă, arse în foc. Cărămida are, de asemenea, o rezistență mecanică superioară BCA-ului și o durabilitate crescută în timp, fiind potrivită și pentru realizarea pereților portanți. Are o rezistență foarte crescută la foc, poate fi expusă la temperaturi de până la 1000 de grade Celsius, fără a-i fi afectată integritatea.

Acest material are proprietăți izolatoare termice și fonice crescute și oferă protecție împotriva umezelii deoarece zidurile „respiră” cu ușurință. Totuși, construcția va necesita izolare termică.

Unul dintre dezavantajele principale este prețul destul de ridicat, atât în ceea ce privește manopera, dar și materialul în sine, mai ridicate decât în cazul BCA-ului.

Apoi, cărămida are o greutate mare, deci este necesară o structură de rezistență mai solidă. De asemenea, este mai dificil de dărâmat, tăiat sau străpuns în cazul în care este necesar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *