Cum construiești un zid de piatră

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În cazul în care dorești să construiești un zid de piatră, care să aducă o nouă înfățișare casei și grădinii tale, poți realiza acest lucru fără a depune un efort considerabil. Fie că este vorba de un zid despărțitor, sau de o construcție cu rol decorativ, urmează pașii de mai jos și bucură-te de noua realizare.

Cum construiesti un zid de piatra 1

Picture 1 of 10

1. Stabilește forma zidului

Indiferent dacă vrei ca zidul să aibă o formă curbă, sau dreaptă, va fi necesară definirea exactă a zonei în care urmează să efectuezi săpăturile. Dacă zidul este drept, folosește sfoară și pari din lemn, iar în cazul unui zid curb, poți folosi pentru orientare furtunul de grădină.

2. Sapă șanțul fundației

Cel de-al doilea pas este săparea șanțului pentru fundație. Îndepărtează iarba sau alte plante din zona respectivă. În cazul în care zidul nu va fi foarte lung, poți folosi metoda clasică de realizare a fundației, săpând șanțul cu sapa. Adâncimea șanțului ar trebui să fie de aproximativ 15 cm, iar 10 cm va fi umplut ulterior cu pietriș și tasat foarte bine.

În ceea ce privește lățimea șanțului, adaugă 15 cm la dimensiunea pietrelor folosite. Pietrele vor fi așezate la o distanță de 5 cm față de peretele șanțului din față și 10 cm de cel din spate.

3. Tasează pietrișul

Șanțul formează fundația pe care va fi construit zidul, motiv pentru care trebuie să te asiguri că va fi o structură rezistentă. Tasează foarte bine pietrișul, până când devine compact și perfect nivelat.

4. Așează pietrele

Așează primul rând de pietre astfel încât să fie la același nivel. Verifică acest lucru cu ajutorul unei nivele cu bulă. Folosește pietriș dacă este nevoie.

5. Taie pietrele dacă este necesar

Pe măsură ce construiești zidul, poate fi necesar să ajustezi dimensiunile unor pietre. Folosește o mașină de tăiat cu disc diamant umed. Discul de diamant va tăia piatra fără prea mare dificultate.

6. Montează sistemul de drenaj

Odată așezat primul rând de pietre, așează sistemul de drenaj. Rolul acestuia este de a elimina apa în exces de lângă fundația zidului atunci când solul este saturat. Adaugă pietriș în partea din spate a primelor pietre așezate, deoarece acesta facilitează drenarea apei. Așează apoi țeava de drenaj cu orificiile special create în jos, pentru ca apa să fie distribuită în mod egal pe întreaga suprafață. Țeava trebuie așezată de-a lungul zidului, cu ieșire în grădină.

După așezarea țevii, pune un strat de pietriș deasupra, urmat de un strat de material geotextil.

7. Continuă construirea zidului

Continuă cu construirea zidului, prin adăugarea unui nou rând de pietre. Așează înainte un strat de mortar pentru a pregăti baza zidului. Fiecare piatră din noul rând trebuie așezată cu centrul peste locul de unire a celor precedente. Folosește nivela cu bulă pentru a te asigura că zidul este drept. Pe parcurs ce adaugi noi rânduri de pietre, pune pământ în partea din spate a zidului.

8. Aplică mortarul uniform

Pentru prepararea mortarului urmează întocmai instrucțiunile producătorului. Este foarte important ca în timpul construirii zidului să nivelezi mortarul uniform și să previi scurgerea acestuia pe suprafața zidului.

9. Păstrează un aspect curat

Pentru ca zidul să aibă un aspect curat și uniform, încearcă să aplici aproximativ aceeași cantitate de mortar după fiecare rând de pietre. Nu uită să verifici cu regularitate ca zidul să fie drept. După finalizarea acestuia, poți adăuga deasupra plăci de piatră ornamentale.

10. Aspecte ornamentale

Odată finalizat zidul, poți alege să aplici deasupra pietre ornamentale în diverse forme. De asemenea, pentru ca zidul să îndeplinească o funcție ornamentală, amenajează spațiul din jurul acestuia. Poți adăuga plante decorative sau gazon.

Sursa: diynetwork.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *