Zidărie

Zidăria este o parte foarte importantă, dacă nu esențială, din construcția unei clădiri. Aceasta constituie nu doar partea exterioară a unei clădiri, ci și corpul acesteia, iar de calitatea ei depinde rezistența întregului ansamblu construit. Un alt aspect care contează foarte mult la alegerea tipului de zidărie este gradul de protecție pe care îl oferă, inclusiv izolarea casei. O zidărie realizată din materiale de calitate poate rezista la intemperii pentru zeci de ani. Există și sisteme de protecție împotriva cutremurelor sau a altor calamități naturale, chiar și împotriva incendiilor. Aici depinde de cât suntem dispuși să investim și ce dorim să obținem la final.

În general un material de zidărie bun trebuie să permită pereților să respire. Putem alege dintre mai multe tipuri de materiale, în funcție de bugetul disponibil și de aspectul estetic care ne interesează.

Cărămida este cam cea mai răspândită alegere în materie de zidărie. Asta deoarece are o capacitate mare de izolare și este foarte durabilă. Cărămizile au fost folosite în construcții din cele mai vechi timpuri, și se dovedesc în continuare a fi extrem de folositoare. Desigur, în decursul timpului s-au schimbat o multitudine de aspecte în ceea ce privește tehnologia cărămizilor, de la tipul de material din care sunt confecționate, la forma acestora și la modul de prelucrare.

În prezent se utilizează cărămizile cu găuri, asta deoarece sunt mai ușor de manevrat și realizează concomitent izolarea termică a construcției. O construcție de cărămidă se execută rapid și nu presupune o finețe extraordinară. Practic bucățile de cărămidă se îmbină perfect, iar rezultatul este exact cel așteptat. O casă de cărămidă va avea un aspect ultramodern, iar designul nu va putea fi decât unul rafinat.

Zidăria din cărămidă este deosebit de frumoasă și foarte des întâlnită la casele englezilor. Avantajul pe care acest material îl comportă este că putem lăsa netencuită o casă din cărămizi, căci acestea nu rețin umiditatea și permit pereților să respire.

Odinioară, și pe alocuri chiar și în zilele noastre, se foloseau chirpicii, un fel de cărămidă autohtonă utilizată în mod tradițional la ridicarea caselor. Țăranii își confecționau propriile cărămizi dintr-un amestec de lut, paie băligar și apă. Cărămizile din chirpici sunt supranumite și cărămizi ecologice căci presupun un proces de fabricare neindustrializat și nu crează poluare pentru mediul înconjurător. Dezavantajul, precum se poate da seama, este că nu pot oferi rezistență deosebită structurii casei. Dacă construcția nu este întărită, o casă din chirpici cedează cu ușurință în fața intemperiilor. Îmi aduc aminte că bunicii mei își consolidau casa regulat, adăugând an după an câte o ”mână” de lut pe fațada acesteia. Construcțiile de chirpici se surpă cu ușurință, însă rămân în continuare o alternativă viabilă de zidărie dacă este făcută conform standardelor.

Casele din chirpici sau din lut pot avea o formă neregulată, care nu este neapărat cea clasică dreptunghiulară. Astfel se pot concepte case cu pereți rotunzi, iar proiectanților li se oferă o plajă foarte largă de variante de forme. Aspectul unei case realizate din chirpici este unul foarte interesant ce ne duce cu gândul la peisaje bucolice și vremuri arhaice, lipsite de agitația cotidiană. O astfel de casă ne permite foarte multe modalități de amenajare, care mai de care mai creative și ingenioase.

O idee neconvențională, dar care capătă tot mai mulți adepți, din care se pot crea ziduri este să se folosească baloți de paie. Baloții folosiți pentru zidărie sunt foarte bine comprimați, acest lucru asigurând extragerea în mare parte a aerului din interiorul acestora. Prin această tehnică se are în vedere crearea unui material cu proprietăți ignifuge ridicate. Baloții de paie tencuiți iau foc destul de greu deoarece nu au suficient aer în interior care să permită răspândirea focului.

Printre avantajele baloților de paie se numără și faptul că asigură o izolare excelentă a locuinței. Practic, o locuință din baloți de paie nu mai necesită aplicarea unei izolații suplimentare, aceștia fiind suficienți pentru a menține un climat ideal fie că afară este frig sau cald. Paiele sunt printre cele mai bune materiale izolatoare din cauza faptului că sunt goale pe dinăuntru. De asemenea, baloții de paie mențin o bună aerisire a pereților, astfel că nu se pune problema apariției igrasiei.

Casele din baloți de paie au un aspect original, ideal pentru a crea un mediu ambiant intim și plăcut. Exteriorul ușor nefinisat, cu iregularități este plăcut ochiului și poate fi punctul de pornire pentru multe proiecte interesante și total diferite. Este o modalitate ecologică și foarte rentabilă de a construi ziduri durabile și rezistente peste ani de-a rândul. Frumusețea unei astfel de case se vede în naturalețea amenajărilor și în căldura pe care o inspiră alegerea unor materiale simple și naturale.

Un alt material foarte îndrăgit pentru realizarea caselor este lemnul. Acesta este un material foarte des întâlnit la cabanele montane, de aceea orice casă confecționată din lemn ne va duce automat cu gândul în acea direcție. Însă, lemnul este mult mai mult decât atât. În primul rând este un material deosebit de rezistent și simplu de întreținut. Se pot chiar comanda case deja construite, căci sunt ușor de transportat datorită greutății reduse a lemnului. Lemnul este considerat un material ecologic și foarte durabil. Nu trebuie să ne îngrijorăm în privința protecției sau izolării locuinței, căci lemnul are calitatea de a menține un ambient foarte plăcut în interior. Surprinzător, dar lemnul este un excelent material pentru asigurarea izolării termice. Desigur, putem să intervenim și cu alte izolații speciale, pentru a obține un confort termic ridicat.

Lemnul este un material cu deosebite calității estetice. O casă din lemn ne crează o stare bună, aducându-ne mai aproape de natură. Culoarea caldă a lemnului poate încânta pe oricine, poate din acest motiv majoritatea caselor de vacanță sunt confecționate din lemn. Lemnul permite realizarea unor motive sculpturale pe suprafața acestuia, ceea ce sporește frumusețea unei astfel de construcții, precum și prețul acesteia.

Lemnul este un material care se comportă excelent pe orice tip de vreme, fie că este frig, sau plouă, ori arde soarele. O casă de lemn are durată mare de întrebuințare, iar dacă are o temelie temeinică, nu trebuie să ne facem griji în privința rezistenței acesteia, căci ne putem bucura zeci de ani de o casă făcută din lemn. Este foarte important să asigurăm protecție împotriva focului dacă dorim o construcție de lemn. Există soluții de ignifure pe care este foarte indicat să le aplicăm lemnului pentru a-l face mai greu de aprins.

BCA-ul sau betonul celular autoclavizat reprezintă o altă variantă populară pentru realizarea zidăriei unei clădiri. BCA-ul are un mare avantaj față de alte materiale, anume faptul că este foarte ușor ca greutate. Acest lucru îl face foarte accesibil, simplu de manevrat și de tăiat. BCA-ul de bună calitate permite pereților să respire și nu menține o umiditate ridicată a mediului ambient. Nu trebuie să ne facem griji în privința rezistenței la foc, căci BCA-ul este un material care nu se aprinde și nu emană gaze toxice.

Față de cărămidă sau lemn, casele din BCA presupun costuri destul de reduse. În schimb nu vom obține un aspect deosebit precum în cazul celorlalte materiale. Aceste lucru ne permite totuși să optăm pentru o tencuială mai interesantă astfel încât rezultatul final să fie unul perfect. Orice construcție din BCA se face numai pe stâlpi de beton armat, care conferă adevărata rezistență a structurii.

Zidăria este o parte esențială din realizarea unei construcții. Practic, zidăria reprezintă pereții clădirii, adică partea vizibilă, atât din interior, cât și din exterior. Materialele alese pentru zidărie trebuie să aibe câteva proprietăți foarte importante de care este bine să ținem cont, înainte de a lua în considerare prețul.

Cele mai importante aspecte ale unei zidării sunt:

Protecția împotriva incendiilor. Un material bun trebuie să fie ignifug și să nu se aprindă cu ușurință.
Durabilitate. Să permită pereților să respire. Mucegaiul și igrasia sunt extrem de nocive și se datorează, de regulă, unei proaste izolații a locuinței. Este extrem de dificil să scăpăm de această pacoste dacă pereții nu au capacitatea să respire.
Să asigure o minimă izolare termică a locuinței. Zidăria de calitate va realiza o bună izolare termică, chiar dacă nu este tencuită sau nu are aplicate alte materiale izolatoare.
Să fie ușor de manevrat. Acest aspect contează căci un material mai ușor va determina o perioadă mai scurtă a lucrării și mână de lucru mai mai redusă.

Este bine să nu facem rabat la calitatea materialelor alese și să ne gândim în perspectivă. O casă, clădire sau orice tip de construcție trebuie să reziste mult timp, peste 50 de ani. De aceea o investiție bună este cea care asigură o bună funcționalitate a clădirii, cu minime intervenții ulterioare. Nu este de dorit ca la prima rafală de vânt pereții să se fisureze sau să se crape. De asemenea este bine să optăm pentru materiale cât mai naturale și chiar ecologice. Acestea nu reprezintă doar o modă, ci sunt dovedite a fi ideale pentru proiecte ambițioase și de cea mai bună calitate.

Casa este poate cea mai importantă achiziție din viața unei persoane. Casa ideală este un cămin, în care ne simțim protejați și liberi, iar orice alegere în ceea ce o privește se răsfrânge direct asupra calității vieții noastre. Casa este un templu, spune un celebru proverb, ceea ce sugerează că este un spațiu ocrotit, inviolabil, în care oricine trebuie să se simtă în siguranță. De aceea materialul folosit la construcția casei reflectă respectul pe care îl avem față de propria persoană și față de familie. Un cămin adevărat ne asigură confortul necesar vieții și este o sursă majoră de binedispoziție și energie pozitivă. Oricine se refugiază în culcușul lui cald și primitor atunci când înfruntă greutăți, așa că izolarea termică nu trebuie neglijată.

Zidarie din caramida

Zidărie din cărămidă

De-a lungul timpului, zidăria din cărămidă a jucat un rol important în cadrul construcțiilor ecologice și a design-ului sustenabil. Cu toate că acum cărămida tradițională este înlocuită cu BCA sau alte tipuri mai moderne de cărămidă, să nu uităm că a fost folosită ca material de construcție de mii de […] mai mult »

Zidarie din BCA

Zidărie din BCA

BCA-ul este un amestec realizat din ciment, agregate fine și un agent de dilatare care determină creșterea acestei compoziții în mod similar cu efectul drojdiei asupra aluatului de pâine. De fapt, acest tip de beton conține 80% aer. În fabricile de BCA, acest amestec este turnat și tăiat în unități […] mai mult »

Cum se zidește o casă

Întotdeauna ți-ai dorit să ai casa ta, construită exact după dorințele tale. Acum, ești mai aproape ca oricând de îndeplinirea visului tău, așa că încercăm să-ți venim în ajutor cu unele informații referitoare la acest subiect. Poate cea mai importantă întrebare în momentul în care te gândeşti să îţi construieşti […] mai mult »

Montarea pereților din cărămidă de sticlă

Pereții din sticlă reprezintă o opțiune pentru persoanele care doresc să aducă un plus de originalitate în amenajarea interioară a caselor lor. Pe lângă faptul că dau spațiului un aspect estetic deosebit, sticla asigură un bun transfer al luminii în casa ta. Avantajele folosirii cărămizilor din sticlă pentru amenajarea unui […] mai mult »

Pereți din cărămidă, sau din BCA?

Construirea unei case este  un moment important pentru viitorii locuitori. Principalele preocupări sunt legate de materialele utilizate, de durabilitatea lor în timp și proprietățile acestora. Având în vedere eforturile și resursele implicate pentru realizarea unui astfel de proiect, este normal ca fiecare să-și dorească ce este mai bun. Una dintre […] mai mult »