Grinzile de lemn, mai mult decât o necesitate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru cei care aleg să-și construiască o casă prin propriile puteri, un element important este reprezentat de grinzi. De aceea, poate ar fi necesare câteva sugestii despre modul cum pot fi folosite pentru decorarea casei, dar și cum pot fi finisate.

Grinzile au fost folosite dintotdeauna la construcția casei, fără să fie prea mult luat în seamă și rolul lor decorativ. Erau folosite, grație rezistenței lor, trunchiuri de copaci de esență tare, decojiți sau prelucrați sumar. Pe grinzile montate pe stâlpii de rezistență se sprijinea acoperișul casei. Dacă pereții “înghițeau” stâlpii de rezistență în zidărie, grinzile rămâneau de multe ori în exterior, scândurile tavanului fiind bătute din pod peste grinzi.

Și acum se folosesc grinzile din lemn ca structură de rezistență. Acoperișul, amenajarea unor pasarele de trecere, a unor mansarde, scările interioare, au nevoie de multe ori de susținerea unor grinzi puternice.

În ultima vreme, se încearcă reproducerea aspectului de vechi sau crearea unui efect sau a unei atmosfere mai speciale folosind grinzi din lemn. Pot fi folosite atât pentru a face o amenajare rustică, una modernă, dar și pentru una elegantă.

Spre deosebire de vremurile de altă dată, acum nu se folosesc întotdeauna grinzi reale, dintr-un trunchi de copac, ci grinzi aparente, dar care seamănă foarte bine cu cele vechi. Cu astfel ”artificii” se poate schimba foarte mult aspectul unei locuințe. Marele lor avantaj este că sunt mai ușoare  decât grinzile din lemn recuperat sau din trunchiuri de copac, ușurând foarte mult sarcina aplicată pe tavan. Este însă foarte important cum se face finisarea lor, dar și cum sunt montate.

grainda 1

Picture 1 of 5

Dacă vă doriți, puteți să faceți singuri finisarea grinzilor. Dacă nu sunteți arhitect sau designer, poate că ar fi bine să vă consultați totuși cu unul pentru a alege finisajul, pentru că poate să vă placă foarte mult un anume finisaj, dar el să nu fie potrivit pentru casă. Cel mai simplu mod de a finisa grinzile este colorarea lor în aceeași culoare cu tavanul sau cu pereții, sau într-o culoare contrastantă, după care urmează aplicarea a 1-2 straturi de lac protector. Aceasta poate fi făcută cu trafaletul, important este să găsiți lacul potrivit.

Aspectul învechit, atât de căutat în ultima vreme, trebuie obținut mai întâi pe lemnul natur, înainte de aplicarea culorii sau a lacului. Îmbătrânirea lemnului poate fi făcută prin perierea lui cu peria de sârmă, sau prin cioplire, cu ajutorul unei tezle.

La nevoie, în funcție de preferințe, se mai pot face și alte semne folosindu-se unelte simple care pot zgâria, înțepa sau tasa lemnul.

După pregătirea lemnului, grinda poate fi finisata cu ceară, sau cu baiț în diverse culori, după care se poate aplica lacul.

Finisarea grinzilor nu este un lucru foarte greu, important este să găsiți materialele potrivite iar varianta aleasă să se potrivească cu casa. În rest, veți avea satisfacția de a fi reușit singuri ceea ce v-ați propus, iar prietenii dvs. v-ar putea propune să le decorați și lor casa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *