Cum să alegi materialele potrivite pentru structura de rezistență a casei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Structura de rezistentă este cel mai important element al unei case deoarece aceasta trebuie să susțină greutatea casei și să facă față fenomenelor precum intemperii, furtuni sau cutremure. De aceea, atunci când vine vorba de structura de rezistență nu ar trebui să alegi materiale de proastă calitate, doar pentru a economisi bani, deoarece mai târziu vei regreta și vei investi mai mulți bani în lucrări de reparații sau de consolidare.

Structura de rezistență a unei case poate fi realizată din beton armat, lemn sau cărămidă, cel mai utilizat sistem fiind cel din beton armat monolit. Principalul motiv pentru care betonul este folosit la scară largă este prețul. Betonul este cel mai ieftin material de construcție, ce nu necesită tratamente speciale (spre deosebite de lemn sau metal). Mai mult decât atât, prepararea betonul poate fi realizată de oricine, în orice condiții, fără vreo aparatură specială.

beton

După cum am spus, cea mai folosită structură de rezistență este cea realizată din beton armat. Armătura, reprezentată de barele de oțel îngropate în beton, are rolul de a consolida betonul și de a-i oferi o rezistență sporită și elasticitatea necesară pentru a face față anumitor fenomene precum mișcările seismice. Acest tip de structură de rezistență este potrivit pentru orice tip de locuință, indiferent dacă vorbim de un bloc cu 10 etaje sau o casă de 50 mp.

Structura de rezistență din lemn nu este la fel de durabilă ca și cea din beton armat, fiind foarte rar folosită. Principala problemă a structurilor din lemn este sensibilitatea la umiditate, care poate atrage după sine alte probleme. Mai mult decât atât, acest tip de structură de rezistență este de obicei evitată de către arhitecți și ingineri, motiv pentru care nu există prea multe cunoștințe despre comportarea în timp a lemnului în acest context. Structura de rezistență din lemn o regăsim uneori la casele construite în zonele montane.

lemn

Ultimul tip de structură de rezistență este cel realizat din cărămidă. Un dezavantaj al acestui tip de structură de rezistență este faptul că pereții din cărămidă nu pot fi ulterior sparți sau demolați, ceea ce înseamnă că o recompartimentare poate fi destul de dificilă. Structura de rezistență din cărămidă este la fel de durabilă ca și structura de rezistență din beton armat.

caramida

Există și anumite structuri de rezistență alternative, cum ar fi structura din oțel laminat la cald, structura din oțel cu profile îndoite la rece și structura mixtă din oțel beton. Toate aceste tipuri de structuri sunt relativ noi, folosite mai ales pentru clădirile multietajate, fiind rezistente la cutremure sau la furtuni.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *