Ce trebuie să știi despre structura de rezistență a casei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Structura de rezistență reprezintă scheletul casei. Trebuie să fie suficient de rezistentă și stabilă încât să susțină întreaga construcție. Tocmai de aceea, proiectarea structurii de rezistență a unei clădiri este un proces complex. Iată ce trebuie să știi.

Ce trebuie sa stii despre structura de rezistenta a casei

Picture 1 of 1

Ce se înțelege prin structură de rezistență

Structura de rezistenţă este alcătuită din infrastructură și suprastructură. Cea dintâi, se referă la partea construcţiei aflată în pământ, formată din fundaţie şi pereţii subsolului. Cea de a doua este partea clădirii de deasupra pământului.

Elementele de bază ale oricărei structuri de rezistență sunt fundațiile, pereții, stâlpii, grinzile, planșeele, scările și acoperișul. Prin urmare, fiecare luat în parte trebuie să fie sigur și rezistent. În plus, este obligatoriu ca între toate aceste elemente să existe un echilibru perfect. Atât împreună, cât și separat, e necesar să răspundă cerințelor de rezistență.

Ce trebuie să suporte structura de rezistență

Scheletul casei trebuie să susțină, în primul rând, greutatea construcției. Să ai în vedere că structura de rezistență preia propria greutate, dar și pe cea utilă (mobilier, persoane care locuiesc în imobil). Pe timpul iernii, tot structura e cea care suportă și greutatea zăpezii ce se așterne pe acoperiș.

Structura de rezistență trebuie să facă față și unui eventual cutremur. E bine să știi că, atunci când se realizeaza proiectul unei case, acesta nu prevede rezistență la un seism cu magnitudine de peste 7 grade. Așadar, poți cere inginerului structurist și arhitectului să opereze unele modificări în proiect.

Tipuri de structură de rezistență

Structura din zidărie portantă. Probabil că aceasta ar fi cea mai eficientă structură de rezistență pentru case și vile. Materialele se procură ușor, iar montajul lor e destul de simplu. În plus, pentru că elementele de compartimentare au rol deopotrivă funcțional și structural, costurile de construcție sunt scăzute. Un dezavantaj demn de luat în seamă este că spațiul interior nu poate fi modificat ulterior. Mai mult, are o durată destul de mare de execuție și o rezistență medie la seisme.

Structura în cadre din beton armat. Dacă avem de-a face cu proiecte de case mici, structura în cadre are dezavantajul unor stâlpi relativ mari, ce vor ridica probleme atunci când mobilezi casa. Sunt și printre cele mai scumpe structuri, având consum mare de beton și oțel. Avantajul principal vine din faptul că oferă multă flexibilitate în organizarea spațiului. Pereții interiori ușori se pot plasa practic oriunde, iar cei exteriori pot fi înlocuiți oricând.

Structura de rezistență din lemn. Atuul vine din faptul că au o foarte bună rezistență la cutremur. Apoi, lemnul e ușor de procurat și de montat. E un material ecologic cu aspect plăcut. Numai că este un material ce se uzează mai ușor în timp decât altele. Asta înseamnă că te-ar putea costa mai mult întreținerea și reparațiile. Și, să nu uităm, e nevoie să tratezi materialul lemnos împotriva insectelor și ciupercilor.

Mai există și structura metalică, dar aceasta e indicată pentru clădirile de birouri sau halele industriale. Desigur, mai sunt și structuri mixte, ce le îmbină pe cele de mai sus.

Și un ultim lucru. Atunci când alegi structura de rezistență a casei tale, cere sfatul unui inginer structurist și unui arhitect. Dacă structura e solidă, și o casă cu susul în jos, ca aceasta din imagine, va sta „în picioare”!

Surse foto: sider-crete.com, nzdl.org, charpente-merlot.fr

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *