Ce trebuie să ştii despre ciment

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Prev1 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

O casă trainică trebuie să aibă, în primul rând, o fundaţie solidă. Casele cu structură de beton și pereți din cărămidă rămân preferatele românilor, pentru că au durată de viaţă mare şi au nevoie de puţine lucrări de întreţinere în timp. Pentru o fundaţie rezistentă, ai nevoie de un beton de calitate. Şi, pentru că betonul se face din ciment, este important să afli câteva lucruri despre cel mai folosit material de construcţie.

ciment

Ce este cimentul

Descoperit de romani, în urmă cu două mii de ani, cimentul este o pulbere foarte fină, care, amestecată cu apă, se întăreşte. După întărire, își menține rezistența și stabilitatea, chiar și sub apă. De-a lungul timpului, reţeta după care se fabrică cimentul a fost îmbunătăţită, iar, în zilele noastre, cel mai bun ciment este considerat cimentul Portland, inventat de Joseph Aspdin în anul 1824.

Importanţa cimentului

Cimentul este considerat o descoperire revoluţionară în contrucţii, datorită rezistenţei sale în timp. Cercetătorii din zilele noastre s-au străduit să afle formula de ciment folosită de romani la construcţia templelor şi apeductelor. Pentru asta, i-au analizat compoziţia în mai multe laboratoare din lume. Şi, în cele din urmă, ar fi obţinut formula cimentului roman, mai rezistent şi mai puţin poluant decât cel actual.

În construcţia caselor, cimentul este folosit în amestec cu nisip, pietriş şi apă. Rezulatul obţinut este binecunoscutul beton, cel mai folosit material de construcții din lume, pe care îl foloseşti la fundaţia casei tale.

Cum se fabrică cimentul

Cimentul se obţine prin arderea pietrei de var, amestecată cu argilă şi alte materiale, în cuptoare rotative, la temperaturi uriaşe, de 1.400 – 1.500 de grade Clesius. Ca să îţi faci o idee ce înseamnă asta, gândeşte-te că arderea cărămizilor se realizează la aproximativ 900 de grade Celsius. Prin ardere şi amestecare, se obţin bulgări înroşiţi în foc şi întăriţi, ce formează ceea ce se numeşte clincher. Clincherul este apoi măcinat în mori cu bile, împreună cu gips și cu alte adaosuri, transformându-se astfel în ciment. După răcire, cimentul este ambalat în saci şi dus pe şantier.

CONTINUARE – Tipuri de ciment

Prev1 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *