Ce structură de rezistenţă să alegi pentru casa ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Structura de rezistenţă a unei case este foarte importantă, pentru că aceasta trebuie să susţină întreaga construcţie. De aceea, structura de rezistenţă trebuie aleasă cu grijă atunci când vă construiţi o casă. În cele ce urmează, vă prezentăm clasificarea structurilor de rezistenţă.

Ce structura de rezistenta sa alegi pentru casa ta 1

Picture 1 of 10

Structurile de rezistenţă pot fi clasificate după mai multe criterii, precum materialul din care sunt fabricate (oţel, lemn, beton armat, piatră) numărul de etaje, lungimea deschiderilor, modul de alcătuire sau de distribuire a elementelor componente etc.

Pentru a vă face alegerea mai uşoară, vă vom prezenta fiecare tip de structură de rezistenţă în parte:

Structuri din cărămidă

Pereţi portanţi de cărămidă –structura de rezistenţă a casei este formată din pereţi de cărămidă. Aceştia sunt foarte rezistenţi, lucru ce poate constitui şi un dezavantaj. Dacă doriţi să realizaţi o recompartimentare a casei, trebuie să ştiţi că aceştia nu pot fi sparţi sau demolaţi ulterior.

Peretii portanţi de cărămidă pot fi construiţi cu diverse tipuri de cărămizi, iar pentru a rezista în eventualitatea unor cutremure, la intersecţiile dintre aceştia se amplasează stâlpi de beton armat. De asemenea, sub placă se amplasează centuri din beton armat, ce leagă panoul de zidărie precum rama unui tablou.

Structuri din lemn

Structuri de lemn cu pereţi din bârne –acesta este un sistem similar celui de cărămidă, însă materialele folosite sunt bârne şi cuie, nu cărămizi şi ciment.

Structuri de lemn modulare, din panouri portante – acesta înseamnă un sistem în care pereţii casei reprezintă structura de rezistenţă. Pereţii sunt montanţi verticali din lemn, amplasaţi la o distanţă de 50 – 60 cm, formând astfel scheletul unui panou portant. Pe exteriorul acestuia se pun plăci de OSB sau placaj, iar pe interior se prind plăci de gips-carton. Între ele se montează vată minerală pentru izolarea acusticş si termică. Deşi provine din Europa, acest sistem este cel mai  des întâlnit în Statele Unite, unde aproximativ  80% dintre locuinţe au o astfel de structură de rezistenţă.

Structuri din stâlpi şi grinzi – un sistem clasic, ce este folosit cu precădere în zonele de munte. Acesta presupune realizarea unui schelet din grinzi, stâlpi şi planşee din lemn, ce poate fi apoi compartimentat la alegere

Structuri din oţel

Structuri din oţel laminat la cald – acesta este un sistem recomandat pentru clădirile înalte, cu multe etaje. Tocmai de aceea este folosit la mare parte din zgârie-norii din Statele Unite. Structura este alcătuită din stâlpi şi grinzi din oţel şi planşee din beton. Este un tip mai flexibil de structură, putându-se adăuga şi elemente diagonale (contravântuiri) pentru limitarea deplasării laterale a clădirii în eventualitatea producerii unor cutremure. După tipul de îmbinare a elementelor structura poate fi de mai multe feluri: cu şuruburi normale, de înaltă rezistenţă, cu sudură, cu nituri, iar după tipul de prindere, se deosebesc structurile cu noduri articulate sau  rigide.

Există aşadar mai multe tipuri de structuri pe care le puteţi alege pentru casa dumneavoastră. Noi vă recomandăm să consultaţi un specialist, care vă va spune ce variantă este cea mai bună pentru locuinţa pe care doriţi să o ridicaţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *