UTIL: 5 reguli de care sa ții cont când sudezi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sudura este acea procedură de îmbinare fixă și trainică a două sau mai multe materiale metalice, prin topire sau prin presiune. Domeniile de aplicare sunt extrem de diverse, fiind folosită de la simpla construcție a unui gard metalic în gospodărie, până la cea de nave maritime de mare tonaj.

Bineînțeles, există o diferență între sudura executată pentru mici lucrări în gospodărie și cea industrială, însă procedura în mare este aceeași.

În funcție de domeniul de aplicare și de tipul de sudură, există mai multe categorii de aparate de sudură, iar acestea nu trebuie să fie utilizate niciodată fără echipament de protecție adecvat.

De fapt, există mai multe reguli care trebuie respectate atunci când efectuezi o sudură,  iar în cele ce urmează ți le vom prezenta pe fiecare în parte.

Verificarea aparatului și a echipamentului de protecție

Înainte de a trece la treabă, trebuie să te asiguri că totul este în ordine și că nu te vei expune niciunui risc din punct de vedere al siguranței. Prin urmare, verifică atent integritatea cablului de sudură, a celui de alimentare și a celui de împământare. Asigură-te și că electrozii sunt perfect uscați, pentru că orice urmă de umezeală îți va periclita lucrarea. 

Nu trebuie să-ți lipsească masca de sudură, mănușile speciale, pantalonii și șorțul. Nu folosi improvizații, iar înainte de a îmbrăca echipamentul verifică integritatea acestuia.

Instalarea aparatului

După ce te-ai asigurat că totul este în regulă, poți trece la instalarea aparatului de sudură. În primul rând, asigură împământarea, folosind un cablu de cel puțin 6 milimetri grosime. Apoi asigură-te ca pe cablul de alimentare nu sunt noduri sau bucle și verifică dacă ai realizat corect conexiunile.

După ce ai constatat că totul este în regulă, poți îmbrăca echipamentul de protecție.

Montarea electrodului și a cablului de sudură

În funcție de tipul de sudură, vei avea nevoie de modele specifice de electrozi așa că trebuie să te asiguri că ai la dispoziție ceea ce îți trebuie. Instalează corect cablul de sudură, după care poți monta electrodul în cleștele special al aparatului. Înainte de a trece la treabă, nu uita să reglezi și intensitatea curentului, în funcție de grosimea electrodului.

Execută o sudură de probă, dacă ești începător

Dacă citești materialul de față, probabil că nu ești un profesionist într-ale sudurii, așa că ține cont și de acest sfat. Testează mai întâi sudura pe materiale de probă, care trebuie să fie similare cu cele pe care vrei să le sudezi.

Abia când vei fi convins că poți face totul fără greșeală, poți trece „pe curat”. Recomandarea este valabilă și în cazul în care deja te-ai perfecționat, însă va trebui să sudezi materiale noi.

Verificarea rezistenței lucrării

Un ultim pas care nu trebuie omis este verificarea rezistenței sudurii, pentru a te asigura că ai efectuat o lucrare de calitate și nu vei avea surprize neplăcute. Verificarea se poate face în mai multe moduri cea mai simplă fiind verificarea vizuală. Trebuie să observi porozitatea sudurii, iar dacă aceasta este una accentuată, atunci lucrurile nu stau foarte bine. Cu cât sudura este mai netedă, cu atât calitatea lucrării este mai bună.

Sudura se mai poate verifica cu lichid sau cu pulbere magnetică, observând cum acestea pătrund în porozități sau cu ajutorul aparatelor speciale cu ultrasunete.

Dacă ai nevoie de un aparat nou de sudură, electrozi, mască, sau orice alt echipament necesar pentru sudură, eurounelte.ro este locul în care vei găsi tot ceea ce îți trebuie.

Trebuie să ții cont în mod special de calitatea produselor pe care le folosești, pentru că  o sudură bună nu se poate realiza cu accesorii slabe calitativ. Nu ignora nici propria siguranță și achiziționează echipamentul de protecție complet, care trebuie să fie și el unul la standarde corespunzătoare de calitate.

Sursa foto: pixabay.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *