Totul, sau aproape totul, despre bormașină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu credem că există cineva care să nu știe cum arată o bormașină, sau care să nu se fi ”bucurat” atunci când dorea să se odihnească, de excesul de zel al vreunui vecin și să-i fi ascultat cu nervii întinși la maxim zgomotul caracteristic. În afară de acest lucruri, majoritatea dintre noi și-a cam epuizat capitolul de cunoștințe în ceea ce privește această unealtă, de aceea am decis să vă oferim unele informații cu privire la ce este de fapt o bormașină, la ce poate fi ea folosită și mai ales, care sunt caracteristicile acesteia.

Bormașina este denumirea folosită atunci când ne referim la o mașină de găurit, o mașină unealtă care găurește prin sfredelire materialul, cu ajutorul unui burghiu și este acționată de un motor electric.

Majoritatea bormașinilor actuale, prin schimbarea capului mobil pot îndeplini funcții multiple precum de autofiletantă, freză sau acționând un buton pot să-și schimbe funcția în ciocan percutor. De fapt, dacă vreți să executați ceva lucrări de bricolaj, atunci fără îndoială că bormașina este una dintre uneltele de care nu vă puteți lipsi. Mai ales că acesteia i se pot pune numeroase accesorii, nu doar de găurit, ci și de șlefuit, frezat, periat și nu numai.

Tipuri de bormașină

După cum vă spuneam, bormașina este formată dintr-un bloc motor care acționează o mandrină. Reglabilă, acesteia din urmă i se pot pune diferite tipuri de unelte: burghie, freze, discuri de șlefuire, perii rotative. Dacă nu știați, vă spunem că există două tipuri principale de astfel de unelte, pe care vi le vom prezenta, pe scurt, în rândurile de mai jos.

Bormașina cu fir

O bormașină cu fir se branșează pe sectorul (230 V) și se folosește în special în lucrările curente de amenajare, decorare, tâmplărie. Aceste mașini au deseori o funcție de percuție care permite forarea materialelor dure, ca blocul de ciment sau piatra, ceea ce le face deosebit de utile.

Pentru a vă lămuri puțin despre felul cum funcționează aceasta, vă spunem doar că atunci când este acționată percuția, axa mandrinei este eliberată și, rotindu-se încontinuu, se poate deplasa înapoi. Cu o amplitudine de 1-2 mm, această mișcare pune în contact două roți crenelate (sau gheare) care, prin frecare una de cealaltă, generează vibrații transmise pe loc mandrinei. Este nevoie ca frecvența bătăilor trebuie să fie cât mai mare dacă doriți să aveți parte de o perforare eficientă și comodă. Calculat în gol (fără să găurească nimic), acesta se încadrează, în medie, între 40.000 și 50.000 de bătăi/minut. Impresionant, nu? Un mic amănunt pentru dumneavoastră. Betonul vibrat, caracteristic construcțiilor din anii ’70, este unul dintre puținele materiale capabile să reziste unei mașini de găurit cu percuție (chiar și cu putere mare). Pentru o găurire fără efort, în acest caz se impune perforatorul.

Bormașină cu acumulator

Această mașinărie este preferată de mulți meșteri deoarece permite să lucrezi și înăuntru, și afară, în deplină autonomie. Un inversor de rotație permite deșurubarea. În magazinele de profil se găsesc din ce în ce mai multe mașini de găurit cu fir reversibile (capabile să deșurubeze). La rândul lor, anumite modele cu acumulator pot trece la percuție. Această funcție rămâne totuși limitată la găurirea zidăriilor moi: beton ușor, cărămidă, ipsos…

Caracteristicile unei bormașini bune

Există și o serie de caracteristici care vă spun despre cât de bună este sau nu respectiva mașină de găurit pe care doriți să o achiziționați. Despre acestea vă vom vorbi acum.

– Capacitatea de găurire

Această caracteristică se referă de fapt la diametrul maxim de găurire în lemn, metal și beton. Este un bun indicator al performanței mașinii de găurit, pentru că aceasta este în strânsă legătură cu puterea, cuplul motor și viteza maximă. Mărimea mandrinei (10 sau 13 mm) condiționează diametrul burghielor utilizabile.

– Puterea

Toate mașinile de găurit cu fir se caracterizează prin puterea pe care trebuie să o absoarbă motorul pentru a funcționa: este vorba de puterea nominală. Cu toate acestea, puterea unei bormașini nu reflectă puterea reală furnizată (sau transmisă) mandrinei, care corespunde în general cu jumătate din valoarea nominală. Există 3 game de putere, sub 600 W, între 600 și 1000 W și peste 1000 W. Dacă mai aveți nevoie de unele detalii tehnice, vă mai spunem că bormașinile fără fir se caracterizează prin tensiunea (măsurată în volți) și intensitatea (măsurată în amperi/oră) acumulatorilor. Pentru a putea lucra la putere mare pe perioade îndelungate, aceste două valori trebuie să fie cât mai mari.

Acumulatorii Li-ion

Acumulatorii litiu-ion (Li-ion) sunt cei mai performanți în termeni de anduranță și longevitate. Aceștia au capacitatea de a rezista mai bine la sarcină decât acumulatorii nichel-cadmiu (Ni-Cd) sau nichel-metal hidrură (Nimh) aflați care mai sunt încă în folosință. Timpul de încărcare al acestora variază între 15 minute și 3 ore, iar noțiunea de durată este importantă pentru modelele dotate cu o singură baterie. În schimb, dacă este să ne referim la majoritatea bormașinilor, cele livrate cu doi acumulatori, aceasta este marginală.

Cuplul

Acesta se măsoară în newtoni pe metru (N/m) și caracteristica aceasta se referă la forța de strângere a mașinii de găurit. Un cuplu mare reduce efortul depus: până la 65 N/m la modelele noastre cu fir și 80 N/m la cele fără fir. Specialiștii susțin că un reglaj al cuplului este deosebit de util în modul de înșurubare-deșurubare. Cuplul este important deoarece permite adaptarea forței de strângere la lucrarea care trebuie efectuată, prevenind astfel distrugerea biților, capetelor șuruburilor și suportului.

Viteza maximă

Aici, credem noi că lucrurile sunt clare, chiar și pentru cei care nu se pricep deloc la acest domeniu. Astfel, cu cât viteza maximă este mai mare, cu atât bormașina este mai eficientă în cazul materialelor dure. Ca să vă dăm doar câteva cifre, vă spunem că bormașinile cu fir, cele mai rapide depășesc chiar și 3.000 turații/minut, în timp ce bormașinile cu acumulator ajung până la 1.425 turații/minut. De asemenea, un amănunt de reținut că majoritatea mașinilor de găurit sunt dotate cu viteze mecanice cuplate la un variator electronic. Acest dispozitiv asigură demaraje progresive, ca și un control perfect de-a lungul întregii lucrări.

Accesorii suplimentare

De asemenea, aceste mașini de găurit mai pot fi prevăzute și cu o serie de accesorii suplimentare, menite să vă facă munca mult mai ușoară. Vi le prezentăm în continuare, pe scurt

Regulator de turație

Grație acestui sistem electronic puteți menține o viteză constantă indiferent de efortul solicitat. Este accesoriul potrivit dacă doriți o lucrare de calitate, curată și exactă.

Mandrină cu autostrângere

Acest accesoriu suplimentar permite montarea rapidă a accesoriilor, prin blocare simplă, cu mâna.

Debreiaj de siguranță

Dacă burghiul se blochează în timpul găuririi, angrenajul se desolidarizează de mandrină. În acest caz, bormașina se învârte în gol, fără să acționeze unealta, iar astfel motorul nu riscă să se încălzească.

Oprirea bătăilor

Mașina are un dispozitiv care debreiază percuția și nu o anclanșează decât în momentul în care unealta de găurit intră în contact cu materialul. Dacă nu există vibrații, acest lucru permite o ajustare corectă a poziției mașinii de găurit.

Blocarea trăgaciului

Mașinile puternice trebuie ținute ferm, cu ambele mâini. Dar dacă ești nevoit să ții în același timp și trăgaciul apăsat, nu este o treabă chiar ușoară, așa că opțiunea de blocare îți oferă mai mult confort la utilizare.

O manipulare cât mai ușoară a bormașinii depinde de trei parametri: greutatea (evident că este indicat să fie cât mai ușoară), un echilibru bun al mașini și un mâner antiderapant (idealul este bimaterial).

Care este cea mai bună bormașină

La o simplă vizită într-un magazin de bricolaj, de exemplu, veți observa că există producători de renume, care sunt cunoscuți pentru produsele de calitate superioară pe care le comercializează, dar se mai găsesc și unii producători nu prea cunoscuți. Dacă vrei într-adevăr ceva bun, atunci ar trebui să optezi pentru produsele de la Bosch, Skil. DeWalt, Fein, Makita, Black&Decker, sau Chicago Pneumatic. Cu produsele acestora este că nu vei avea probleme cu calitatea produselor, așa că prețul ușor mai ridicat ar trebui să nu te descurajeze în a le achiziționa. De fapt, în alegerea ta, va trebui să conteze nu numai renumele producătorului, dar și faptul că trebuie să alegi exact acea unealtă care de care tu consideri că ai nevoie.

O bormașină cu acumulator este complet portabilă, spre deosebire de o bormașină cu fir, pentru a putea fi utilizată, trebuie să primească energie electrică. O bormașină cu acumulator are nevoie mereu de o baterie încărcată și de un încărcător, sau poți lua în calcul și înlocuirea bateriei, in timp ce bormașina cu fir are nevoie doar de o sursa de alimentare. Specialiștii susțin că în cazul bormașinii cu fir, cuplul de putere este mai mare, în timp ce în cazul bormașinii cu acumulator, acesta este mare doar pe perioada cât bateria este încărcată. De asemenea, bormașina cu fir este mai ușoară, spre deosebire de cealaltă, care are o greutate mai mare, din cauza acumulatorului.

După cum vezi, există avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre ele. Tu știi cel mai bine ce ți se potrivește, doar că o bormașină cu acumulator mai vine cu câteva plusuri: este mai ușor de utilizat, și poți să o utilizezi și în locuri în care una cu fir nu are acces. Cele mai bune bormașini cu acumulator, sunt dotate cu acumulatori litiu – ion, iar aceste baterii au o serie de avantaje, dintre care menționăm doar câteva: au o greutate mai mică, o durată mare de folosință, și nu au nevoie de un timp atât de mare de încărcare. Ce-i drept, dacă vei alege o bormașină cu fir, vei scăpa de grija că bateria ți se va descărca atunci când ai chiar mai multă treabă, dar aici, în cazul unei pene de curent, nu vei putea folosi unealta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *