Totul despre generatoarele de curent

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un generator de curent este un aparat format din monitoare termice și alternatoare de curent, toate montat pe un suport metalic, cu anumiți suporți antivibrații și panouri de comandă.

Elementele componente ale unui generator de curent sunt:

  • Stator (partea fixă)
  • Rotor (partea mobilă)
  • Demaror (dispozitiv pentru punerea în funcțiune a unui motor, care poate să funcționeze independent, dar nu poate porni singur)
  • Baterie
  • Regulator de tensiune
  • Sistem de oprire de siguranță pentru cazurile de scădere a tensiunii
  • Sistem de preîncălzire (pentru generatoarele mai puternice)

Generator electric versus generator diesel

Un generator electric furnizează energie electrică prin conversia energiei mecanice obținute din diverse surse. În cazul generatorului electric este utilizat un aranjament de magneți și rotoare pentru a obține energia electrică.

Un generator tip diesel funcționează aproape identic cu cel electric, singur diferență fiind legată de sursa energiei mecanice. Mai exact, în cazul generatorului diesel, energia mecanică este derivată din energia chimică eliberată prin ardere, lucru ce nu se întâmplă în cazul generatorului electric.

Cum funcționează generatoarele de curent?

Orice generator de curent electric funcționează pe principiul ”inducției electromagnetice”, care susține faptul că un câmp magnetic variabil creează un curent printr-un conductor.

După cum am mai spus, fiecare generator de curent are două componente esențiale: statorul și rotorul. Statorul poate fi unul singur sau format dintr-un set de magneți, iar rotorul este o buclă de metal ce realizează o mișcare de rotație. Atunci când rotorul se învârte între magneții statorului, câmpul magnetic variabil creează un curent care este transportat printr-o bobină cu un circuit electric exterior. Și acesta este modul în care energia electrică este furnizată de generator.

La prima vedere, lucrurile sunt foarte simple, dar acesta este doar principiul de bază, în spatele funcționării unui generator de curent fiind ascunse principii mult mai complexe.

Tipuri de generatoare de curent

Generatoarele de curent pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de următoarele criterii:

Tensiunea pe care o furnizează

În funcție de acest criteriu, avem de-a face cu generatoare de curent monofazice, ce furnizează o singură fază și o tensiune nominală de 230 volți și generatoare de curent trifazice, ce furnizează 3 faze și o tensiune nominală de 400 volți (măsurată între două faze) și 230 volți (măsurată între o fază și nul). Generatoarele de curent trifazice sunt potrivite pentru motoare electrice de putere, plite electrice de putere sau consumatori electrici industriali.

Tipul de pornire

În funcție de tipul de pornire, avem următoarele tipuri de generatoare de curent:

  • Generatoare de curent cu pornire la sfoară (potrivit pentru cazurile în care nu vrei să investești prea mulți bani într-un generator pentru că știi că îl vei folosi rar)
  • Generatoare de curent cu pornire la sfoară și pornire electrică (la cheie)
  • Generatoare de curent cu pornire automată (soluția ideală, chiar dacă reprezintă o investiție mai mare, deoarece pornește singur, chiar și în momentul în care nu este nimeni acasă)

Tipul de carcasă

În funcție de tipul de carcasă, există 2 tipuri de generatoare de curent: cele cu carcasă sau capotate și cele fără carcasă, de tip open frame. Avantajul celor cu carcasă este faptul că sunt rezistente la intemperii și sunt ideale pentru un spațiu rezidențial. În schimb, cele fără carcasă necesită un grad mai mare de protecție, dar sunt mai avantajoase ca preț, iar răcirea motorului se face într-un timp mai scurt.

Tipul curentului generat

În funcție de curentul pe care îl distribuie, generatoarele pot fi de tip dinam (generează curent continuu, cu fluctuații de tensiune sau de curent și prin utilizarea unui comutator) și de tip alternator (generează curent alternativ, care poate fi redresat de către un alt sistem).

La ce pot fi folosite generatoarele de curent?

Principala funcțiune a generatorului de curent este să te salveze de pana de curent. În astfel de momente poți porni generatorul și vei avea parte de electricitate din nou în doar câteva momente. Un generator de curent îți va fi util și dacă ai o casă de vacanță situată într-o zonă montană, unde au loc furtuni puternice sau căderi masive de zăpadă. În aceste situații este obligatoriu să fii preventiv și să îți achiziționezi un generator de curent care să îți asigure energie electrică în momentele de criză. Totodată, asigură-te că generatorul este întotdeauna alimentat cu combustibil, că rezervorul de ulei este plin și că siguranțele fuzibile funcționează.

Generatorul de curent poate fi folosit și în situații precum udatul grădinii sau lucrul prin gospodărie. Poți evita târârea unui cablu din interiorul casei (mai ales dacă grădina este situată la o distanță mai mare) prin amplasarea unui generator de curent portabil în apropierea spațiului de lucru.

O altă situație în care generatorul de curent este bine venit este în cadrul excursiilor în natură. Desigur, majoritatea persoanelor merg în natură pentru a se relaxa și pentru a se bucura de mediul înconjurător, dar generatorul de curent îți poate aduce puțin confort în timpul acestor excursii.

Avantajele unui generator de curent

Dacă încă nu ești hotărât să cumperi un generator de curent, iată care sunt cele mai importante motive pentru care un generator de curent este necesar gospodăriei tale:

Nu afectează aparatura electrică

În general, aparatura electrocasnică care funcționează în momentul în care alimentarea cu curent a fost oprită este în pericol de deteriorare. Un generator de curent rezolvă această problemă deoarece în momentul opririi curentului electric din diverse cauze (furtuni, revizii, diverse accidente), generatorul de curent te va ajuta să repornești curentul electric în doar câteva momente sau instantaneu (dacă este unul automat).

Viteza de răspuns

Aminteam mai sus faptul că generatorul de curent poate readuce curentul electric în casa ta în doar câteva minute, fapt ce reprezintă un avantaj esențial. Mai mult decât atât, un generator poate avea o autonomie de până la 13 ore, iar în momentul în care vrei să îl oprești, nu ai nevoie să urmezi prea mulți pași. Chiar și pentru situațiile în care generatorul este folosit la maxim (13 ore de activitate continuă), consumul de combustibil este unul redus, fapt ce evidențiază un alt avantaj al generatoarelor de curent.

Ușor de folosit

Nu îți trebuie studii pentru a porni un generator de curent. Este de ajuns să studiezi manualul de instrucțiuni și să te asiguri că îl folosești corect. După cum am mai spus, generatoarele pot fi de trei feluri: pot porni la sfoară, la cheie sau pot fi automatizate și pornesc automat în momentul în care este oprit curentul electric din varii motive.

Nu depinde de vreme

Singura condiție pe care o impune un generator de curent este să fie ferit de umiditate. În rest, poți folosi generatorul de curent, atât în zilele geroase, cât și în cele caniculare, ziua sau noaptea, fără niciun fel de problemă. Un generator de curent nu depinde de anotimpuri și nici de temperaturi.

Nu necesită lucrări de mentenanță

Atâta timp cât îl folosești conform instrucțiunilor, generatorul de curent nu necesită lucrări de mentenanță sau revizii la un anumit timp. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai întotdeauna suficient combustibil (nu depozita acest combustibil în rezervor dacă știi că nu vei folosi generatorul prea des), că nivelul de ulei este cel corespunzător, iar siguranțele sunt funcționabile.

Ghid de cumpărare a unui generator de curent

Dacă ai ajuns până în punctul în care îți dorești să îți achiziționezi un generator de curent, te felicităm! Decizia ta este una bună, fapt care va fi confirmat pe viitor, mai în situațiile de criză în care ai nevoie de curent, dar o furtună a dărâmat cablurile de electricitate și te-a lăsat pe întuneric. Să vedem la ce trebuie să fii atent atunci când achiziționezi un generator de curent:

Obiectiv. Este important să stabilești pentru ce vei folosi generatorul de curent. Îl vei folosi pentru casa ta permanentă, pentru casa de vacanță de la munte sau pentru destinații industriale?

Puterea necesară. Pentru a stabili exact de ce fel de putere ai nevoie, te sfătuim să apelezi la un electrician, pentru a lua decizia cea mai bună. Regula de bază este ca puterea generatorului de curent electric să fie mai mare decât puterea necesară.

Carburantul utilizat. Generatoarele de curent necesită două tipuri de carburant: benzină și diesel. De obicei, pentru puteri mai mici de 4 kVA se recomandă folosirea benzinei, iar pentru puteri mai mari de 15 kVA se recomandă folosirea motorinei de tip diesel. Trebuie să ai în vedere faptul că generatoarele alimentate cu diesel pornesc mult mai greu pe temperaturi scăzute, iar benzina implică riscuri mai mari de manipulare, spre deosebire de motorină.

Automatizarea. Sfatul nostru este să iei în considerare un generator de curent automatizat (dacă bugetul îți va permite), deoarece acest tip de generatoare sesizează lipsa sau prezența curentului și comandă pornirea sau oprirea automată a generatorului.

Oferte avantajoase la generatoare de curent găsiți pe evoMag.ro

Unde amplasezi generatorul de curent?

După ce ți-ai achiziționat generatorul de curent potrivit, singura problemă care mai rămâne este amplasarea acestuia într-un loc potrivit. După cum spuneam, generatorul trebuie să fie ferit de umiditate, prin urmare, ai putea sa îl pui într-o încăpere suficient de bine ventilată, cât mai aproape de tabloul general de alimentare, cum ar fi garajul. Dacă optezi pentru un generator prevăzut cu carcasă, îl poți amplasa și la exterior, cu condiția ca în sezonul rece să îl pornești periodic pentru a te asigura că funcționează corespunzător. Această carcasă reprezintă un cost suplimentar, dar va asigura o protecție suplimentară generatorului de curent. Poți opta pentru varianta economică a carcasei, și aceea este construcția ei, de către tine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *