Tot ce trebuie știi despre aparatele de sudură

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Procesul de sudură presupune îmbinarea a două obiecte, de cele mai multe ori din materiale metalice, folosind căldura sau presiunea. Poți folosi aparatul de sudură pentru efectuarea anumitor modificări în gospodărie, pentru lucru (dacă profesia ta este sudor) sau pentru realizarea unor opere de artă, precum sculpturi prin sudare (dacă ești artist).

suduraProcesul de sudură presupune folosirea mai multor elemente precum un aparat de sudură, electrozi, mască de protecție, etc. Astăzi vom vorbi despre cel mai important element, aparatul de sudură, cum folosim un aparat de sudură, care sunt procedeele de sudură, dar și ce criterii să urmărim în momentul în care ne dorim să achiziționăm un aparat de sudură.

Începem cu achiziția unui aparat de sudură. Indiferent că faci parte din categoria meseriașilor care se pricep la repararea lucrurilor prin gospodărie sau a artiștilor care folosesc sudura pentru a crea artă, trebuie să știi că există anumite criterii pe care e bine să le urmărești atunci când vrei să îți achiziționezi un aparat de sudură. Iată la ce trebuie să fii atent:

Metoda de sudură folosită

Aparatele de sudură pot utiliza metode de lucru diferite, cum ar fi sudura cu un electrod, sudura cu fir sau sudura cu flacără. Totodată, poți alege între aparatele tradiționale sau cele cu invertor. Trebuie să alegi aparatul de sudură în funcție de ce activitate vei desfășura. Spre exemplu, pentru profesioniști se recomandă aparatele de sudură cu arc electric (sau cu un electrod), în care un electrod este încălzit și topit prin închiderea circuitului electric, realizându-se în acest fel sudura.

Există 5 tipuri de procedee de sudură:

  1. Procedeul SEI: procedeul tradițional de sudare, ce presupune aplicarea tensiunii unui electrod, iar materialul de urmează a fi sudat este conectat la masa sursei de tensiune. Prin apropierea electrodului la material se închide un circuit electric prin intermediul unei scântei, în acest fel având loc sudarea materialului.
  2. Procedeul MIG/MAG: procedeu ce presupune folosirea gazului protector în locul sudurii. Gazul poate fi de două feluri, gazul inert (MIG) precum argonul sau heliul care se folosește pentru materiale precum cupru, aluminiu sau magneziu și gazul activ (MAG) care se folosește pentru sudarea oțelului.
  3. Procedeul MIG/MAG Tandem: este de fapt un subprocedeu ce implică folosirea ambelor tipuri de gaz pentru a obține o unealtă tehnologică mult mai productivă și eficientă. Mai mult decât atât, acest procedeu este o alternativă avantajoasă la sudarea sub flux.
  4. Procedeul WIG/TIG: se mai numește și sudarea cu electrod nefuzibil în mediu de gaz inert. Acest procedeu poate fi folosit pentru majoritatea materialelor (oțel, aluminiu, cupru, nichel, diferite aliaje, etc.), iar în unele cazuri poate fi folosit și la sudarea unor materiale mai neobișnuite precum titanul, tatanul și zirconul.
  5. Procedeul de sudare în puncte: în acest caz, îmbinarea se realizează prin trecerea curentului între electrozi și materialele de sudat. Este un procedeu mai nou, folosit și de invertoarele de sudură și este folosit pentru sudarea unei game largi de materiale.

În funcție de aceste procedee de sudură, trebuie să iei în considerare și materialele consumabile necesare pentru fiecare aparat de sudură, în afară de echipamentul de protecție. Spre exemplu, pentru aparatele de sudură tradiționale (tip MMA), ce folosesc procedeul SEI, veți avea nevoie de electrozi și materiale de control precum lichide penetrante. Pentru aparatele de sudură ce folosesc procedeul MIG/MAG vei avea nevoie și de sârme pe role, gaze de protecție, duze de contact și duze de gaz, tub de ghidaj sârmă, etc. Pentru procedeul TIG (WIG) mai ai nevoie de material de adaos, componente ale pistoletului, duză ceramică de gaz, electrod de wolfram, etc. Pentru ultimul procedeu, al sudurii în puncte, ai nevoie de electrozi și materiale de curățare.

Materialul de sudat

La fel de important este și materialul pe care urmează să lucrezi și să realizezi sudura. Aici putem vorbi de oțel, fontă, aluminiu, cupru, etc. Spre exemplu, dacă vei lucra mai mult cu oțel, atunci poți alege orice aparat de sudură fără nicio problemă. În schimb, dacă vei avea de lucru cu aluminiul, este bine să te orientezi către aparatele de sudură care funcționează cu curent alternativ, aluminiul fiind unul dintre cele mai dificile materiale de sudat, deformându-se ușor la temperaturi înalte. Aparatele de sudură cu un electrod sunt recomandate pentru materiale precum titanul sau cupru, în general, materiale folosite mult mai rar.

Randamentul aparatelor de sudură

În calcularea randamentului aparatului de sudură trebuie să ții cont de trei variabile: energia consumată, calitatea sudurii și prețul de achiziție al aparatului de sudură. Dacă vorbim, spre exemplu, de randamentul aparatelor de sudură tradiționale, ar trebui să știi că prețul de achiziție este unul mic, accesibil tuturor, însă consumă multă energie. În schimb, dacă alegi varianta modernă a aparatelor de sudură, așa numitele invertoare, vei avea o calitate a sudurii ridicată, un consum redus de energie, dar un preț de achiziție destul de mare, pe care nu și-l poate permite oricine.

Materialul electrodului

Electrodul folosit în sudură poate fi de trei feluri: rutilici, bazici sau celulozici. Dacă vrei să obții o sudură fină, insesizabilă, cea mai bună opțiune este folosirea eletrozilor rutilici. Electrozii bazilici sunt cei mai uzuali, folosiți în majoritatea situațiilor, iar cei celulozici sunt folosiți cu precădere în sudarea țevilor.

Gradul de profesionalism

În funcție de acest criteriu, aparatele de sudură se împart în: aparate de sudură versiunea hobby, semi-profesional și profesional. Dacă lucrezi destul de rar cu aparatul de sudură și îl folosești doar pentru mici reparații în gospodărie, nu are rost să investești prea mult și să te limitezi la versiunea hobby care ți se potrivește. Dacă însă deja ai un loc pentru toate uneltele tale de bricolaj și nu ești la primul aparat de sudură, te poți considera un utilizator semi-profesionist și să alegi această versiune a aparatului de sudură. Despre profesioniști nu mai are rost să discutăm, ei fiind cei mai în măsură să decidă ce tip de aparat de sudură li se potrivește.

Siguranță

Alege siguranța și optează pentru aparatele de sudură care au următoarele opțiuni: reglajul intensității curentului electric, protecție termostatică și adaptabilitate pentru multiple metode de sudare.

Producătorul

Ultimul (dar nu cel din urmă) criteriu pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când vrei să îți achiziționezi un aparat de sudură este chiar producătorul. Consultă-te cu un specialist atunci când mergi la cumpărături și alege producătorul care îți oferă calitate la un preț accesibil.

Invertorul de sudură – versiunea modernă a aparatului de sudură

Am amintit mai devreme că variantă modernă a aparatului de sudură este invertorul, un aparat ce folosește o tehnologie de ultimă generație pe bază de silicon în loc de transformatoarele de aluminiu și cupru folosite de aparatele de sudură tradiționale. Invertorul de sudură are atât avantaje, cât și dezavantaje, pe care le vom discuta în cele ce urmează.

Avantajele invertorului de sudură

Dimensiunea redusă a invertorului îl face ușor de transportat oriunde, spre deosebire de aparatul de sudură tradițional, care este mare și nu foarte compact. Totodată, invertoarele folosesc transformatoare mai mici, care la rândul lor sunt mai ușor de transportat.

Consumul de energie redus este un alt avantaj important de menționat. Invertorul nu necesită o sursă de curent puternică, el putând fi folosit și cu o sursă de curent casnic, mai exact la o priză normală, ce se găsește în casele tuturor. Nu același lucru îl poți proceda cu aparatul de sudură tradițional. Nu în ultimul rând, invertorul acceptă (atunci când e nevoie) mult mai bine puterea de la un generator decât un aparat de sudură tradițional.

Dezavantajele invertorului de sudură

Costuri mari de achiziție. Un invertor de sudură presupune costuri mult mai mari de achiziție decât un aparat de sudură tradițional. Prețul de achiziție a unui astfel de aparat este considerat de mulți oameni inaccesibil.

Costuri mari de întreținere. Pe lângă faptul că invertorul are un preț de achiziție mult mai mare, acest aparat de sudură este mai fragil și se strică mai repede decât un aparat de sudură tradițional. Prin urmare, costurile de întreținere vor fi și ele mari. Spre deosebire de invertor, aparatul de sudură tradițional este mai ieftin și reprezintă o investiție bună pe termen lung.

După ce ți-ai ales aparatul de sudură potrivit și nu faci parte din categoria sudorilor profesioniști, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi cu privire la cum trebuie folosit un aparat de sudură:

  • Respectă întotdeauna măsurile de siguranță impuse și asigură-te că ai echipamentul complet, compus din mănuși, haine și încălțăminte adecvată, șorț și mască de protecție. De asemenea, este important să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare ale aparatului de sudură deoarece fiecare aparat de sudură este diferit și se folosește în condiții diferite.
  • După ce te-ai asigurat că ești echipat cum trebuie, exersează! Indiferent de ce tip de aparat de sudură ai ales, este important ca la început să te joci cu el, să exersezi timp de câteva ore și să reglezi treptat intensitatea arcului de curent, pentru a descoperi valorile optime și pentru a ști pe viitor cum să îl setezi corespunzător.
  • Dacă nu te descurci, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist, fie că este un prieten care știe cum se utilizează un astfel de aparat sau un sudor profesionist. Mai mult decât atât, există anumiți producători care îți asigură atât consultanță în alegerea unui aparat de sudură potrivit nevoilor tale, cât și asistență în folosirea corectă a acestuia.

În concluzie, înainte de a achiziționa un aparat de sudură, stabilește foarte bine caracteristicile pe care le dorești și nu ezita să apelezi la un specialist, mai ales dacă te afli la achiziționarea primului tău aparat de sudură.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *