Materiale care vor revoluționa domeniul construcțiilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De la creșterea producției de grafen, la utilizarea nanocristalelor în materiale precum cimentul, cercetătorii din acest domeniu conturează practic viitorul construcțiilor. Materialele viitorului sunt testate, studiate și create în laboratoare din întreaga lume. Cu siguranță peste câțiva ani o parte din acestea se vor afla pe piață, gata să contribuie la construirea locuințelor noastre.

Strat protector rezistent la umiditate și murdărire

Un nou material, sub forma unui strat ce poate fi aplicat pe diverse suprafețe precum sticla sau oțelul, a fost creat recent de cercetători de la Unniversity College London. Acesta are capacitatea de a rezista umidității chiar și după zgârierea suprafeței. Realizat din nanoparticule de dioxid de titan, materialul respinge apa, uleiul și chiar vinul roșu. Deasemenea, materialul are capacitatea de a auto-curăța urmele de murdărie. Acesta ar putea fi folosit în viitor într-o multitudine de feluri, printre care realizarea unor straturi cu rezistență foarte crescută la umiditate și cu capacitatea de a se menține singure curate.

Control asupra undelor seismice

Cercetători de la University of Missouri au dezvoltat un nou material (în imagine), care are capacitatea de a controla undele seismice. Acestea pot trece prin material fără a-l altera, putând proteja diferite structuri în cazul unui cutremur.

Echipa de cercetători a gravat un model cu microstructură geometrică pe suprafața unei plăci de oțel, pentru a refracta undele elastice și acustice. Practic prin acoperirea construcțiilor cu un material de acest fel, ar avea loc devierea undelor seismice încărcate de o energie imensă, distructivă. Atât bunurile materiale, cât și viețile oamenilor ar putea fi puse în acest mod la adăpost. Cercetătorii afirmă că același model poate fi aplicat și pe suprafața altor materiale.

Grafenul

Descoperit în anul 2004 de către cercetătării de la University of Manchester, grafenul, un material deosebit de rezistent, ar putea fi în curând produs în masă. Acest lucru poate fi posibil deoarece s-a descoperit o modalitate de a produce nanomaterialul la o calitate mai ridicată și cu o viteză mai mare. Reducând timpul de producere de la ore la minute, grafenul va putea fi în curând realizat la dimensiuni mult mai mari. Partea bună este că nu va fi necesară modificarea echipamentului de producție.

Totuși, cercetătorii afirmă că materialul va fi folosit în arhitectură pentru realizarea unor produse de dimensiuni reduse.

Ciment mai rezistent

Cercetătorii de la Purdue University realizează cercetări în ceea ce privește adăugarea de nanocristale de celuloză, derivate din fibra de lemn, în materiale precum cimentul. Materialele de construcții consolidate în acest fel depășesc materialele convenționale în privința unor aspecte precum rezistența,rezistența la impact și flexibilitatea. Această tehnologie poate scădea cantitatea de material necesar pentru obținerea acelorași rezultate.

Aditivul din nanocristale poate fi fabricat ca produs secundar al agriculturii industriale, a bioenergiei și a producției de hârtie.

Chiar dacă nu știm cu siguranță când vor fi disponibile pe piață aceste materiale, sau derivate ale lor, tehnologia schimbă anual modul în care vedem domeniul construcțiilor.

Sursa: ecobuildingpulse.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *