Cum poți să repari OSB-ul uzat sau crăpat?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

OSB-ul este un material de construcție comun, foarte similar cu placajul clasic. Totuși, spre deosebire de placaj, OSB-ul se realizează prin lipirea așchiilor de lemn cu o rășină specială, după care placa astfel formată se va presa la cald.

Fiind un material foarte ieftin și cu multiple avantaje, OSB-ul are numeroase întrebuințări. Folosit ca substrat pentru pardoseli, ca înveliș pentru acoperiș, pentru realizarea pereților și a pieselor de mobilier, OSB-ul are practic zeci, dacă nu sute de utilizări.

Totuși, trebuie să știți că OSB-ul este mai dens decât placajul și nu la fel de puternic. De-a lungul timpului, OSB-ul se poate deforma, se poate crăpa sau poate putrezi. Când aveți de-a face cu astfel de probleme, trebuie cât mai curând posibil să reparați zonele deteriorate.

Izolați daunele

În primul rând, va trebui să determinați amploarea daunelor structurale asupra construcției. Dacă OSB-ul a putrezit sau prezintă urme de mucegai, trebuie să identificați sursa umidității și să o eliminați înainte de a continua lucrările de reparație. În caz contrar, problema va reapărea din nou și din nou. Măsurați suprafețele de OSB deteriorate, fie din acoperiș, din perete sau din pardoseală, pe care va trebui să le tăiați. Acum că aveți măsurătorile, știți și de cât material nou aveți nevoie. Pe vindem-ieftin.ro găsiți plăci OSB ieftine, cu grosimea minimă de 6 mm și cu dimensiunea de 2500×1250. Înainte de începerea lucrărilor de reparație, așteptați să vă sosească comanda pentru a avea toate materialele necesare la dispoziție. Dacă vă aflați în situația de a repara acoperișul, aveți grijă să vă luați toate măsurile de siguranță care vă pot oferi suport structural în timpul reparației.

Pregătirea plăcilor de OSB

În a doua etapă, va trebui să pregătiți plăcile de OSB. În timpul fabricării, OSB-ul este tratat cu un material de etanșare impermeabil. Cu toate acestea, atunci când tăiați placa de OSB, deteriorați și etanșarea. Prin urmare, înainte de a începe reparațiile, tăiați la dimensiunile dorite noile plăci de OSB. Acoperiți apoi toate suprafețele tăiate cu etanșare impermeabilă. Pentru ca plăcile se se usuce, este nevoie de aproximativ 4 ore.

Îndepărtarea plăcilor de OSB deteriorate

Utilizând un cuțit și alte ustensile cu care vă descurcați cel mai bine, scoateți șindrilele, rigipsul sau covorul care acoperă placa de OSB deteriorată. Acum că întreagă placă de OSB este expusă, scoateți cuiele sau șuruburile cu care a fost fixată. Este posibil să fie necesar să marcați locurile grinzilor de pe panouri și să tăiați panourile cu un ferăstrău circular. Odată ce toate plăcile de OSB deteriorate sunt eliminate, verificați și plăcile de OSB din vecinătate pentru a observa eventualele semne de deteriorare.

Instalarea unei plăci noi de OSB      

Luați placa nouă de OSB și așezați-o în locul de unde ați scos-o pe cea deteriorată. Ar trebui să se potrivească perfect. Înainte de a o fixa definitiv, aplicați un strat gros de adeziv pe bolțuri sau grinzi. Înșurubați noua placă de OSB cu șuruburi speciale de lemn.

În cele din urmă, acoperiți noua placă de OSB după caz, fie cu șindrilă sau țiglă metalică dacă ați reparat acoperișul, fie cu rigips dacă ați reparat un perete sau cu gresie sau parchet dacă ați reparat pardoseala. Dacă aceste reparații depășesc domeniul de competență, cel mai bine este să apelați la o echipă de profesioniști care vor face rapid toate reparațiile necesare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *