Realizarea fundației casei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Primul pas în construcția unei case este realizarea fundației. Această primă etapă presupune mai mulți pași, de la pregătirea terenului, la turnarea betonului, însă este necesar să te informezi corect înainte de a pune proiectul în aplicare, pentru a evita greșeli iremediabile. O fundație proiectată sau executată greșit va pune în pericol întreaga structură de rezistență a clădirii, iar reparațiile ulterioare sunt dificil sau chiar imposibil de realizat.

Realizarea fundatiei casei 1

Picture 1 of 13

Spațiul pe care este așezată fundația este denumit teren de fundare. Fundația reprezintă practic elementul de construcție, care are rolul de a transmite încărcările construcției la terenul de fundare.

În funcție de terenul de fundare, de structura construcție și a altor factori determinanți, există mai multe tipuri de fundații. În cazul locuințelor personale, cele mai utilizate tipuri de fundații sunt cele continue sub ziduri, izolate sub stâlpi sau radier general (sub întreaga construcție).

Dimensiunea fundației și adâncimea de fundare

Dimensiunile fundației vor fi stabilite în funcție de mai multe studii și calcule efectuate anterior. Calcularea fundației este o atribuție care îi revine inginerului structurist. Pentru ca rezultatul să fie ideal, acesta va lua în considerare mai mulți factori precum particularitățile construcției, tipul terenului de fundare și adâncimea de îngheț specifică zonei în care se va construi casa. În funcție de aceste detalii se va decide cantitatea de fier beton care urmează să fie utilizată, lățimea și adâncimea de fundare.

Adâncimea de fundare este distanța măsurată de la nivelul solului, până la partea cea mai de jos a fundației.

Lucrări pregătitoare

Înainte de începerea turnării fundației, este necesară realizarea unor lucrări pregătitoare.

Printre acestea enumerăm: amenajarea generală a terenului pe care urmează să fie amplasată construcția; executarea unor șanțuri de scurgere a apei în afara zonei în care se lucrează; trasarea fundației; executarea săpăturilor; sprijinirea pereților fundației, în funcție de timpul în care se va turna betonul, adâncime și de tipul solului; protecția construcțiilor învecinate.

Săparea fundației

Săpăturile vor fi de regulă realizate mecanizat, executarea manuală se va face numai în cazul în care volumul este unul redus, sau tipul terenului nu permite o altfel de intervenție.

Există, de asemenea, două tipuri de săpături, cu șanțuri sau generală. În primul caz se va realiza un șanț, ai cărui pereți vor funcționa pe post de cofrag pentru turnarea tălpii fundației.

În cazul realizării unei săpături generale, se fă excava pământul de pe întreaga zonă de amplasare a construcției. Acest tip se săpătură se impune în cazul în care casa are subsol sau demisol. Va fi necesară construirea unui cofrag, iar ulterior pământul va trebui reintrodus și compactat.

Dacă este necesară dezgroparea unor rețele de instalații, se vor lua măsuri pentru protejarea adecvată a acestora.

Armarea, turnarea și compactarea betonului

Armăturile sunt bare din oțel, netede sau cu model în relief, folosite pentru îmbunătățirea comportării betonului la întindere. Acestea sunt în general de rezistență sau constructive. Armăturile trebuie verificate înainte de utilizare. Acestea nu trebuie să fie deformate sau ruginite.

Turnarea betonului nu se va face la o temperatură mai mică de 5 grade Celsius și în cazul unei temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Cofrajele care vor fi în contact cu betonul trebuie udate cu câteva ore înainte de turnare.

După turnarea și compactarea betonului, armăturile trebuie să fie acoperite de cel puțin 3-4 cm de beton.

Viteaza cu care va avea loc turnarea și compactarea betonului trebuie să fie suficient de mare pentru a evita formarea formarea rosturilor de turnare și suficient de redusă pentru a evita supraîncărcarea cofrajelor.

Compactarea are rolul de a reduce prezența aerului în beton.

Înălțimea maximă de cădere liberă a betonului nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m, iar betonul trebuie răspândit uniform.

Turnarea betonului se va face continuu până la rosturile care sunt prevăzute în proiect.

Aceștia sunt, în mare, pașii de realizare a unei fundații. Pentru informații suplimentare, care ar putea facilita proiectul, nu ezita să apelezi la specialiști în domeniu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *