Fundație casă

Posibilitatea de a construi o casă pe pământ şi toate beneficiile aduse de o astfel de locaţie, este visul oricărui om care apreciază spaţiile largi, mişcarea în aer liber, grădinăritul sau creşterea animalelor.

fundatia-caseiCondiţia de bază pentru a demara acest proiect îndrăzneţ este de a beneficia de banii necesari. Trebuie luat în calcul faptul că suma necesară unui astfel de proiect este una considerabilă. Chiar dacă terenul există deja iar investiţia se va face doar în materiale şi mâna de lucru, suma necesară este mare. Pentru a beneficia de o construcţie durabilă şi bine concepută nu se va face rabat de la produsele de calitate.

Începerea construcţiei unei case este indicat a se demara în anotimpul cald. Turnarea fundaţiei şi ridicarea pereţilor exteriori necesită o anumită temperatură exterioară care facilitează procesul de uscare al materialelor folosite pentru construcţie. Rapiditatea cu care se execută lucrarea depinde şi de condiţiile atmosferice. Acesta este motivul pentru care majoritatea lucrărilor de acest gen se efectuează în timpul verilor.

Înainte de a porni începerea unei lucrări de o asemenea amploare, trebuie făcută o medie între planurile dumneavoastră şi analiza exactă a unor specialişti. Prin serviciile de specialitate veţi primi lămuriri în legătură cu o serie de date ce sunt necesare înainte de începerea oricărei lucrări.

Informaţii generale puteţi deţine chiar dumneavoastră despre calitatea solului din zona respectivă, despre pânza freatică şi cota de îngheţ. Însă pentru a realiza o lucrare de calitate trebuie făcute analize şi testări de către specialişti, cu aparatura specifică fiecărui domeniu. Toate aceste măsuri nu fac decât să sporească trăinicia clădirii ce urmează a fi ridicată şi să asigure confortul şi siguranţa celor ce vor locui în ea. O casă nu se construieşte pentru câţiva ani, ci pentru o perioadă mult mai lungă, iar turnarea fundaţiei este cea mai importantă etapă.

În primul rând trebuie cunoscut exact ce înseamnă fundaţie. Fundaţia este acea parte a unei construcţii aflată în contact direct cu solul şi este cea mai importantă parte dintr-o lucrare, deoarece are rolul de a susţine greutatea totală a construcţiei şi de a o transmite în pământ. Stabilitatea casei depinde de proiectarea fundaţiei, fapt ce obligă orice echipă de construcţii să efectueze lucrarea după cele mai bune standarde şi să respecte fiecare etapă a lucrării. Acesta este motivul pentru care oricine decide să îşi ridice o casă pe pământ trebuie să apeleze la specialişti.

Primul pas după ce aţi hotărât pe ce teren doriţi construirea casei şi v-aţi decis pe ce suprafaţă se va extinde lucrarea, este de a apela la un inginer-proiectant şi la un geolog. Se va efectua studiul goetehnic al casei, respectiv se vor obţine informaţiile necesare legate de calitatea solului, tipul acestuia-necoeziv, adică nisipuri şi pietrişuri sau coeziv, adică argile, limitele de înghet, înclinaţia solului, adâncimea la care se află pânza freatică în zona respectivă şi riscul seismic.

În funcţie de rezultatul geotehnic, de amprenta casei la sol, de înălţimea casei la care se adaugă materialele din care sunt construiţi pereţii şi acoperişul, inginerul-proiectant va stabili grosimea fundaţiei, înălţimea acesteia, adâncimea şi materialele din care va fi executată. De regulă, fundaţia unei case în zona de şes se face la o adâncime de 90-110 centimetri, limita de îngheţ a solului fiind la 1,10 metri, iar în zona montană fundaţia trebuie să fie mai adâncă, limita de îngheţ fiind la 1,20 metri. În funcţie de zona în care se va desfăşura lucrarea, există şi diverse tipuri de materiale de construcţii, adaptate tipului de sol. Pentru ca umezeala să nu atace zidăria, este indicat ca fundaţia să se ridice cu 30-50 centimetri deasupra nivelului solului.

În următoarea etapă se va decide ce materiale vor fi folosite pentru turnarea fundaţiei. Se pot folosi materile elastice sau rigide, ţinându-se seama de faptul că aceasta trebuie să suporte greutatea proiectată iniţial plus eventuale extensii ce se pot face în timp. Astfel vor fi folosite materiale ca: beton simplu, beton cu fibre de oţel, beton armat, cărămidă, piatră sau lemn. Cel mai frecvent se folosesc betonul şi grinzile de fier care reprezintă armătura fundaţiei. Betonul indicat pentru turnarea fundaţiilor este beton C15 sau beton C16. Fierul folosit la armarea betonului, este indicat a avea o grosime între 16 şi 18 milimetri. O casă mică, fără etaj, poate avea o fundaţie fără armătură, însă o construcţie mai elaborată, pe mai multe etaje, necesită o fundaţie cu multă armătură.

Ca o noutate în materie de armătură, au apărut aşa numitele agrafe de oţel, ce sunt un liant foarte bun pentru fundaţie. Aceste fibre de oţel sunt mici cât nişte agrafe de păr şi se adaugă în betonul turnat în fundaţie, rezultatul fiind un beton mai legat care nu se va mai crăpa. Folosirea acestor mici agrafe nu implică lipsa armăturii. Reprezintă un element ce se foloseşte împreună cu armătura. Apariţia agrafelor de oţel nu va determina înlocuirea armăturii.

Materialele folosite pentru construcţia fundaţiei sunt determinate de zona în care se construieşte casa.

Zonele muntoase permit construirea unei fundaţii din piatră, element ce se găseşte din belşug în zona respectivă.

Terenurile uscate nu sunt foarte potrivite construcţiei unei fundaţii din beton sau piatră, deoarece agenţii agresivi ai solului deteriorează aceste materiale de construcţii şi distrug fundaţia casei. În aceste locuri se foloseşte cărămida.

După ce se va îndepărta stratul vegetal de pe suprafaţa stabilită pentru fundaţie, se poate începe trasarea dimensiunilor. Trasarea fundaţiei se face folosindu-se ţăruşi din lemn sau metal, legaţi între ei prin sfori. Ţăruşii trebuie să delimiteze cu exactitate conturul fundaţiei casei existent în proiect.

Urmează săparea propriu-zisă a fundaţiei. Acest pas se va face respectându-se cu mare exactitate planul fundaţiei care cuprinde toate datele importante: lăţime, înălţime, cote. Săparea se va face manual sau mecanizat şi se va avea mare grijă ca pereţii gropilor să fie perfect verticali, adică drepţi.

Pasul următor constă în turnarea şapei din beton. Această şapă va avea grosimea de 4-5 centimetri şi se mai numeşte şi betonul de egalizare. Rolul acestei şape este de a egaliza solul, de a acoperii neregularităţile săpăturilor şi de a împiedica scurgerea cimentului din betonul grinzilor.

Se va monta armătura inferioară, lucrare ce necesită multă grijă din partea muncitorilor, pentru a evitarea surparea pământului în şanţurile fundaţiei. Armătura trebuie manevrată cu atenţie, pentru a nu fi murdărită cu pământ.

Urmează turnarea tălpii fundaţiei. Se fixează armătura şi se pun cofragii. După ce se usucă se toarnă elevaţia, se aşteaptă şi uscarea acesteia, după care se decofrează.

După decofrare se realizează umplerea fundaţiei. Pentru realizarea umpluturii se fac următorii paşi:

se umple fundaţia cu pământ şi se compactează foarte bine manual sau, de preferat, cu un compactor, realizându-se straturi de câte 10-15 centimetri
se acoperă cu un strat de pietriş gros de 10 centimetri
deasupra se pune o folie de polietilenă
peste aceasta se adaugă polistiren de 3 centimetri grosime
la final se pune plasa de armare

Ultimul pas al lucrării este turnarea plăcii peste fundaţie. Fiind o lucrare care se execută pe timp călduros, vor fi necesare aproximativ 21 de zile pentru uscarea şi fixarea fundaţiei. Începând cu a două zi de când s-a finalizat lucrarea, placa va fi stropită cu apă zilnic, pentru a se evita apariţia fisurilor în beton.

De asemenea, lucrarea trebuie ferită de vânt, deoarece apa din beton se va usca foarte repede şi vor apărea fisuri. Se va găsi o metodă prin care se va proteja fundaţia.

Respectarea tuturor acestor etape este esenţială în asigurarea securităţii celor ce vor locui în casă. Turnarea fundaţiei este cea mai importantă etapă a construcţiei unei case. Casa trebuie să aibă o fundaţie bine realizată pentru a putea susţine greutatea pereţilor, a acoperişului şi pentru a permite proprietarilor casei eventuale extensii ale construcţiei.

Un aspect important ce trebuie luat în seamă, este acela că ţara noastră are un puternic risc seismic, fapt ce nu permite tratarea cu superficialitate a acestei etape a ridicării unei case.

Echipe de specialişti vin în întâmpinarea doritorilor cu muncitori calificaţi, utilaje, ingineri, proiectanţi şi materiale de cea mai bună calitate.

Înainte de începerea construcţiei unei case, solicitantul trebuie să se asigure că are banii necesari finalizării întregii lucrări. O fundaţie turnată, uscată, gata pentru continuarea lucrării, dacă nu este folosită la timp, se degradează şi nu va mai putea fi o garanţie pentru nicio construcţie ce se va ridica pe aceasta. Asta înseamnă că tot ce s-a investit în turnarea fundaţiei şi în proiectarea lucrării, se va pierde. Este o pierdere inutilă şi trebuie evitată. Nu se poate turna fundaţia anul acesta iar construcţia casei să înceapă anul viitor. Fundaţia îşi va pierde garanţia şi siguranţa.

Materialele de construcţie folosite la turnarea fundaţiei trebuie să fie de calitate superioară. Echipele angajate au obligaţia de a avea muncitori calificaţi, iar lucrarea trebuie să deţină un termen de garanţie.

Indiferent de zona în care doriţi ridicarea unei case, există echipe de lucru care se deplasează cu tot ce este necesar.

O colaborare cu proiectanţii şi diriginţii de şantier, asigură construcţia unei case exact pe placul dumneavoastră şi în parametri de siguranţă impuşi de specialişti. O echipă de profesionişti va fi deschisă dorinţelor dumneavoastră şi vă va explica toate deciziile luate de aceştia.

Succesul unei lucrări constă în banii de care dispuneţi, calitatea materialelor şi calitatea muncii.

Hidroizolatie fundatie

Hidroizolație fundație

Orice casă sigură și trainică necesită hidroizolație pentru fundație, indiferent dacă deține ori nu subsol. Adesea, mulți proprietari se interesează de cea mai eficientă opțiune de hidroizolație atunci când podeaua sau pereții subsolului nu pot fi accesați. Mari riscuri de umiditate și scurgeri există și în cazul caselor care sunt […] mai mult »

Fundatie de casa din lemn

Fundație de casă din lemn

Din ce în ce mai mulți oameni încep să își construiască case din lemn atât pentru ședere permanentă, cât și ca locuințe de vară sau de vacanță. Casele de lemn sunt foarte frumoase, au un design atractiv, mai sunt și ecologice și, desigur, economice. Deci, este de la sine înțeles, […] mai mult »

Boltari de fundatie

Bolțari de fundație

Bolțarii de fundație sunt piese deosebit de importante pentru orice construcție. În prezent, se găsesc în forme și dimensiuni diferite și, deseori, se pot comanda și personaliza în funcție de necesități. Bolțarii de fundație sunt fabricați din materiale foarte calitative, precum oțel inoxidabil, rezultând astfel elemente durabile și robuste. Bolțarii […] mai mult »

Cofrarea fundatiei

Cofrarea fundației

La cofrarea fundației se folosesc următoarele elemente: pereți din lemn care asigură închiderea perimetrului în care urmează să se toarne betonul și elemente de susținere a cofrajului care asigură stabilitatea și care se montează la exteriorul acestora. Ele trebuie să fie rigide, pentru a nu se deforma și netede, pentru […] mai mult »

Decofrarea fundatiei

Decofrarea fundației

Decofrarea fundației se face numai după ce betonul s-a solidificat, așteptând o perioadă de timp (de la turnarea cimentului) care diferă în funcție de anumite aspecte pe care trebuie să le avem în vedere în această situație. Astfel, în funcție de tipul cofrajului (realizat din lemn sau cu panouri de […] mai mult »