Unde se utilizează țeava rectangulară și care sunt beneficiile pe care le prezintă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cunoscută și sub denumirea de profil pătrat, țeava rectangulară este un material metalic cu o rezistență ridicată la presiuni mari, motiv pentru care este folosită într-o gamă largă de aplicații. Forma sa îi oferă o bună stabilitate și duritate la acțiuni externe, dar și o manevrabilitate deosebită, fiind ușor de montat pe suprafețe plane. Să vedem unde ai putea să o folosești cel mai bine!

Pentru a înțelege mai bine utilitatea acestui material, este important să știm cum este fabricat.

Confecționat din metal, forma sa cu unghiuri de 90 de grade are un scop precis: acela de a-i oferi o rezistență suplimentară. Țevile rectangulare pot fi produse prin deformare la rece sau la cald. În funcție de utilizare, vei alege una din cele două variante. Țeava deformată la cald este extrem de maleabilă, pe când cea deformată la rece oferă un plus de rezistență mecanică.

Extrem de versatil

Prin natura procesului de fabricație, țeava rectangulară este unul dintre materialele de construcții extrem de versatile. Astfel, poate fi găurită, tăiată și sudată, fără a-și pierde din durabilitatea extinsă specifică.

Domenii de utilizare

Țeava rectangulară poate fi folosită la realizarea unei game largi de construcții și structuri metalice de susținere care pot fi situate atât la interior, cât și la exterior – de la construcții civile precum un atelier sau un garaj și până la proiecte industriale, comerciale sau social-culturale. Gândește-te la structuri portante fixe, la balustrade, dar și la mobilier și rame – toate sunt incluse.

Mai mult decât atât, acest material este folosit frecvent în proiectele de bricolaj, fiind un bun element de suport pentru gardurile din plasă, rafturi, rame și o mulțime de alte lucrări. Prin natura construcției sale, orice fel de construcție care folosește țeava rectangulară necesită un minim de întreținere și oferă o durată de viață îndelungată.

Diferența față de alte țevi

Forma specifică a acestui material oferă și un beneficiu de montaj, oferind stabilitate și duritate la acțiuni externe. Montarea pe suprafețe plane se face rapid și fără nevoia unor unui suport exterior suplimentar la fixarea țevii pe o suprafață întinsă. Cel mai frecvent se folosesc mecanismele de prindere clasică cu șurub direct pe materialul de suport.

Cum verific țeava rectangulară

Dimensiunile sunt standard, la fel și materialele din care sunt fabricate. Ce este totuși recomandat să faci este să verifici anumite detalii pentru a te asigura de integritatea țevii. Astfel, atât pe interior, cât și pe exterior suprafața ar trebui să fie netedă, lipsită de fisuri, crăpături, suprapuneri de material sau incluziuni nemetalice. Sigur că există mici resturi care se întâlnesc frecvent pe materiale, dar care nu ar trebui să te îngrijoreze precum: mici rizuri, ridicături, adâncituri, un strat subțire de tunder sau urme de curățire a defectelor apărute în urma procesului de fabricare.

Dimensiuni

Alegerea țevii potrivite ar trebui să se facă și în funcție de proiectul la care lucrezi. În funcție de locul de unde le cumperi, indiferent că este un depozit de materiale sau un magazin de materiale de construcții online, dimensiunile pot varia între 30 x 20 mm și 200 x 100 mm, iar grosimea pot fi între 1.2 mm și 6 mm.

Instalare

Sigur că un aparat de sudură ar deveni foarte util în momentul în care te gândești la construcții care implică îmbinări cum ar fi cadrul unui foișor. Cel mai frecvent, însă, țevile rectangulare se folosesc ca stâlpi. Aceștia se ancorează într-o fundație de beton cu o adâncime de minimum 50 de cm și se aliniază cu o metodă clasică: o sfoară pusă de la un capăt la celălalt al structurii. 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/tool-construction-workers-2222458/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *