Top 5 avantaje ale unei case din OSB

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Casele din OSB constituie o categorie aparte în gama locuințelor din lemn, mai ales că, în ciuda costurilor de construcție relativ reduse, au o serie de avantaje. Acesta este, de altfel, motivul pentru care sunt foarte populare în Statele Unite, iar la noi li se mai spune „case americane”. Pentru a înțelege mai bine beneficiile unei case din OSB, e important de știut ce este acest material și care sunt proprietățile sale.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/casa-arhitectura-familia-lemn-3121164/

Ce înseamnă OSB

OSB este denumirea prescurtată pentru Oriented Stand Board, dată acelor panouri prefabricate din lemn, alcătuite, în proporție de peste 90%, din așchii. Spre deosebire de placaj, plăcile de OSB sunt mult mai rezistente, datorită modului în care sunt dispuse așchiile. Plăcile de OSB conțin 3-5 straturi de așchii, dispuse perpendicular și lipite, între ele, cu un adeziv termic. Astfel, OSB-ul capătă duritate și rigiditate, ceea ce îl recomandă ca un bun material pentru construcții.

Ce fel de OSB se folosește la construcție casei

Există două tipuri de plăci OSB, respectiv OSB 2 și OSB 3, fiecare cu propriile caracteristici, și care le recomandă pentru anumite tipuri de construcții. Astfel, în timp ce OSB 2 este mai flexibil și mai puțin rezistent la umezeală – ceea ce îl face ideal pentru amenajările și finisajele interioare, OSB 3 este mai rezistent, fiind perfect pentru pereți exteriori, pardoseală și acoperiș.

Totodată, plăcile au grosimi diferite, fiecare dimensiune putând fi utilizată în diferite etape ale construcției. Spre exemplu, plăcile OSB de 15 (2500×1250) Kronospan sunt ideale pentru cofraje pentru beton, elemente structurale ale scărilor și plafoanelor, construcții temporare ușoare, dar, și pentru tavane, pereți, dușumele sau acoperișuri.

De ce să-ți construiești o casă din OSB

Cunoscând aceste detalii, iată care sunt cele mai importante avantaje pe care le prezintă o casă din OSB, în comparație cu imobilele din materiale „clasice”, precum cărămida sau betonul.

  • Costuri de construcție mici – OSB-ul face parte din categoria celor mai ieftine materiale de construcții, așa că și costurile pentru ridicarea unei case „americane“ vor fi, considerabil, mai mici. Construcția unei astfel de case poate fi cu până la 50% mai ieftină față de una din cărămidă, așa ca în cazul în care vrei să-ți faci o locuință cu bani puțini, ar trebui să alegi OSB-ul.
  • Timp foarte scurt de montare – întrucât sunt ușor de manevrat și nu necesită tratamente speciale, plăcile de OSB se montează rapid și nu ridică probleme tehnice deosebite. Este valabilă și reciproca, așa că, în cazul în care ți se pare că ceva nu a ieșit bine sau vrei să schimbi ceva în planul locuinței, poți demonta plăcile la fel de ușor.
  • Se poate construi în orice anotimp – dacă în cazul unei case din cărămidă, realizarea construcției ține și de anotimp și de condițiile meteo, această problemă nu există în cazul imobilelor din OSB.
  • Eficiență energetică – pentru menținerea confortului termic este nevoie de un consum redus, astfel că facturile la gaz și curent vor fi mai mici. Pentru asta, e nevoie ca locuința să fie bine izolată, iar acest lucru se realizează montând polistiren la exterior și vată minerală la interior.
  • Rezistență la cutremur – casele din OSB se comportă foarte bine în caz de seism, structura absorbind bine șocurile și neexistând riscul apariției crăpăturilor în pereți.

 Așadar, dacă ai nevoie rapid de o locuință ieftină, confortabilă și eficientă energetic nu ezita să alegi OSB-ul ca material de construcție.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *