Prețuri manoperă construcții

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Construcția unei case poate fi un proiect ambițios, ce necesită multe resurse umane, materiale, dar și financiare. Înainte de a te apuca de construcția unei case, ar fi bine să știi care sunt pașii exacți pe care trebuie să îi urmezi, începând de la partea de autorizare a lucrărilor, până la recepția lucrărilor.

Costuri-manopera-constructii

Realizarea proiectului și autorizarea lucrărilor

Primul pas pe care trebuie să îl faci este obținerea Certificatului de Urbanism, document care îți va da mai multe informații despre condițiile în care poți construi casa pe terenul cumpărat. Practic, vei afla informații precum regimul de înălțime a construcției sau amplasarea viitoarei construcții.

Următorul pas este întocmirea temei de proiectare și realizarea proiectului pentru autorizația de construcție care va conține detalii despre arhitectura construcției, structura de rezistență sau instalațiile aferente construcției. După ce proiectul este realizat, se poate obține Autorizația de Construire. Ultimul pas este realizarea proiectului tehnic și stabilirea detaliilor de execuție. Proiectul tehnic conține toate micile detalii necesare începerii construcției precum costul investiției, licitația în vederea alegerii constructorului, aprovizionarea cu materiale, etc.

Începerea și derularea lucrărilor de execuție

După ce ai pregătite toate actele și autorizațiile, poți da drumul lucrărilor de execuție. Primul lucru pe care trebuie să îl faci să obții o altă autorizație care este necesară organizării unui șantier în vederea construcției casei. După ce vei primi acest aviz, în maxim 30 de zile de la depunerea dosarului, va trebui să înștiințezi Primăria și Inspecția de Stat în Construcții despre începerea lucrărilor. Mai mult decât atât, va trebui să pregătești un panou de identificare a șantierului de construcții, care trebuie să conțină informații precum:

 • Denumirea construcției
 • Numele beneficiarului și al proiectantului
 • Numărul autorizației de construcție
 • Numele firmei de construcție care va realiza lucrarea
 • Data începerii și a finalizării construcției

Următorul lucru pe care trebuie să îl realizezi este numirea unui diriginte de șantier care să fie responsabil cu execuția lucrărilor de construcție și care va urmări cu foarte mare atenție desfășurarea lucrărilor.

Recepția lucrărilor

După ce este gata construcția, va trebui realizată recepția lucrărilor. În acest sens, va trebui să alcătuiești o comisie de recepție din cel puțin 5 membri, dintre care trebuie să fie cel puțin un reprezentant al administrației publice locale. Recepția finală va avea loc în cel mult 15 zile după expirarea perioadei de grație stabilită împreună cu firma de construcții care a desfășurat lucrările. Dacă totul este ok, te poți numi posesorul unei locuințe realizate în termeni perfect legali.

În ceea ce privește realizarea lucrărilor, ai două opțiuni: realizarea construcției în regie proprie sau realizarea construcției de către o firmă specializată. Vom vedea în cele ce urmează care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Construcția în regie proprie

Dacă nu ai un buget foarte mare pentru a-ți construi o locuință, atunci cel mai bine ar fi să realizezi construcția în regie proprie, cu ajutorul unor muncitori, chiar dacă va dura mai mult. Această opțiune este considerată cea mai rentabilă, fiind evident avantajul prețului. Un alt avantaj al acestei opțiuni este faptul că poți schimba echipa fără niciun fel de problemă dacă nu ești mulțumit de calitatea lucrărilor.

Dezavantajele realizării unei construcții în regie proprie sunt mai multe și ar fi bine să ții cont de ele dacă vrei să apelezi la această variantă. Cel mai important dezavantaj este faptul că nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru calitatea lucrărilor. Ceea ce înseamnă că va trebui să îți petreci și tu mult timp pe șantier, să fii atent la orice fază a lucrării și să inspectezi calitatea lucrărilor. Un alt dezavantaj major este faptul că nu se încheie niciun contract ferm între tine și meșteri, niciun act, nicio factură, prin urmare, nu ai nicio garanție asupra calității lucrării și asupra termenului de finalizare.

Care este prețul manoperei în cazul construcției în regie proprie?

Prețul manoperei pentru construcțiile în regie proprie oscilează, în funcție de muncitori și de zona unde se construiește casa. De obicei, prețurile pornesc de la 50 de Euro pentru un metru pătrat construit, la roșu. Însă, poate ajunge chiar și la 340 de Euro pentru un metru pătrat construit, pentru o casă din cărămidă. Dacă prețul este mai mare de 300 de Euro pe metru pătrat construit, atunci ar trebui să te aștepți ca în acest preț să intre și următoarele lucrări de finisare:

 • Fundația, structura și exteriorul pereților vor fi placați și finisați cu tencuială decorativă
 • Pereții interiori vor fi finisați
 • Montarea parchetului
 • Montarea instalațiilor aferente construcției
 • Montarea tâmplăriei
 • Montarea învelitorilor acoperișului

După cum am mai spus, prețul manoperei în cazul regiei proprii este mult mai mic decât prețul manoperei în cazul construcției de către o firmă specializată. Dar asta nu înseamnă că vei și economisi destui bani. Specialiștii susțin că de obicei, ceea ce economisești pe manoperă, investești în materialele de construcție. În schimb, firmele de construcție cer un preț mai mare pe manoperă, însă îți vor oferi prețuri mai mici pentru materialele de construcții, de cele mai multe ori ele având proprii furnizori.

Construcția realizată de o firmă specializată

Primul avantaj al acestei opțiuni este faptul că între proprietar și firma de construcții se încheie un contract ferm, care prevede toate responsabilitățile și termenele de finalizare a construcției. Mai mult decât atât, orice lucrare realizată de o firmă specializată are o anumită garanție. În acest fel, vei fi sigur de calitatea lucrărilor efectuate. Nu uita, un contract bun de execuție trebuie să conțină devizul constructorului, prețul materialelor de construcții, prețul manoperei și suma totală. Legat de garanția lucrărilor, un lucru important de menționat este faptul că atunci când apar anumite defecte, ele pot fi remediate de către firma de construcții, în baza garanției.

După cum am menționat mai devreme, o firmă de construcții are și avantajul major de a-ți oferi materiale de construcții la prețuri mult mai mici, pe baza colaborării cu diverse firme furnizoare. În acest fel, poți fi sigur că locuința ta va fi construită cu materiale de bună calitate, la un preț destul de bun.

Desigur, și această opțiune are dezavantajele ei. Poți da peste o firmă de construcții care nu este serioasă și îți prezintă o ofertă subevaluată, urmând ca apoi să modifice proiectul pentru a se încadra în oferta prezentată. În acest fel, te poți trezi cu o casă construită cu materiale de proastă calitate sau executată la repezeală, fără atenție la detalii. Am considerat contractul ferm un avantaj, dar el poate fi la fel de bine un dezavantaj deoarece te leagă de firma de construcții. Altfel spus, dacă nu ești mulțumit de calitatea lucrărilor oferite, nu vei putea încheia contractul, pentru a căuta o altă firmă care să îți preia lucrarea.

Care este prețul manoperei în cazul construcției realizate de o firmă specializată?

În acest caz, prețurile diferă de la o firmă de construcții la alta. În cele ce urmează vom lua 3 exemple de firme de construcții pentru a analiza prețurile practicate în cazul manoperei.

Firma de construcții Dec Cons

Această firmă practică un preț de 80 de Euro pe metru pătrat construit în cazul unei case la roșu și 235 de Euro pe metru pătrat construit în cazul unei case finisate. În plus, clientul are ocazia de a consulta o listă completă cu prețuri pentru orice mică lucrare de construcții. Spre exemplu, pentru un metru pătrat de tencuială interioară, clientul va trebui să plătească 16 lei, pentru un metru pătrat de placări faianță va plăti 35 de lei, iar pentru placări pereți sau tavane, clientul va trebui să scoată din buzunar în medie 25 de lei pe metru pătrat. În ceea ce privește instalațiile sanitare, montarea unei instalații sanitare pentru bucătărie poate ajunge chiar și la 1200 de lei, în timp ce instalația sanitară pentru baie are prețul de aproximativ 400 de lei.

Firma de construcții Total Solid Construct

Dacă vrei să apelezi la această firmă, atunci ar trebui să te aștepți la următoarele prețuri:

 • Manoperă case la roșu cu materialele clientului: 40 – 60 Euro/metru pătrat
 • Manoperă case la roșu cu materialele incluse în preț: 160 – 190 Euro/metru pătrat
 • Manoperă case la cheie cu materialele clientului: 120 – 180 Euro/metru pătrat
 • Manoperă case la cheie cu materialele incluse în preț: 350 – 400 Euro/metru pătrat

Și această firmă pune la dispoziția clientului o listă detaliată cu prețul fiecărei lucrări. Spre exemplu, pentru o tencuială clasică interioară, prețul este de 15 lei/metru pătrat, pe când prețul unei tencuieli exterioare este de aproximativ 20 lei/metru pătrat. Montarea unui metru pătrat de gresie și faianță este de 28 lei/metru pătrat, iar pentru montarea parchetului prețul poate ajunge chiar și la 33 lei/metru pătrat.

Firma de construcții Work Test SMA

Ultima firmă de construcții de pe lista noastră nu oferă un preț standard pentru manopera în cazul unei case la roșu sau în cazul unei case la cheie, însă pune la dispoziție, la fel ca și celelalte firme de construcții, o listă detaliată cu prețurile pentru fiecare lucrare în parte. Spre exemplu, pentru ridicarea zidăriilor din BCA se percepe un preț de 65 lei/metru pătrat, pe când în cazul zidăriei din cărămidă plină se percepe prețul de 100 lei/metru pătrat. În ceea ce privește tencuiala casei, clientul va trebui să plătească un preț de 15-16 lei/metru pătrat, iar pentru montarea parchetului va trebui să scoată din buzunar între 8 și 30 lei/metru pătrat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

5 Responses

 1. Este adevarat ce spui, probleme pot aparea si cu o echipa (regie proprie) dar si cu firma. Sa nu uitam ca si in firma lucreaza tot oameni si de cele mai multe ori sunt mai slab pregatiti decat cei care lucreaza in echipe independente. Singurul lucru bun intr-o firma este ca acesti oameni sunt coordonati si verificati de un inginer, RTE. Dar acum poti sa angajezi si tu ca persoana fizica , un RTE-ist si un Diriginte de santier( care oricum era obligatoriu) si sa stai mai linistit ca lucrarea v-a iesi bine.

   1. Bună
    Am și eu un proiect în
    Lucru parter 180 mp construit
    Pantelimon cernica
    2 dormitoare
    1 living
    2 bai
    2 holuri
    1 buc
    A-și vrea și eu un preț?
    La rosu și la gata
    Cu ce mat la interior faceți cat ?
    Mulțumesc aștept un răspuns

 2. Bună ziua, luna aceasta doresc sa încep construirea unei case cu 1 etaj la rosu, cu suprafața de 180 mp desfășurați.
  Terenul se afla în satul Tâncabesti-Ilfov, proiectul exista si autorizația de construire în câteva zile.
  Pentru alte întrebări și proiect(pdf) va stau la dispozitie.
  Va doresc toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *