O incursiune într-o lume mai puțin cunoscută – criminalitatea gulerelor albe

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Studiile arată că bărbații între 41 și 50 de ani care lucrează în departamentele financiare, urmați de executivi și cei din top management cei mai predispuși la comiterea infracțiunilor economice.  În România, criminalitatea gulerelor albe este cel mai des întâlnită în industria petrolieră, în industria alimentară și cea a construcțiilor, dar și în domeniul atragerii de fonduri structurale.  La nivel mondial, acest tip de infracțiune datează din secolele 17-18  și  reprezintă principalul motiv pentru care multe corporații din SUA  s-au prăbușit.

Revenind la țara noastră, putem spune că dreptul penal al afacerilor a luat naștere în perioada 2005-2010. În această perioadă au fost înființate organe judiciare specializate, cum ar fi DNA și DIICOT, care au început să investigheze diferite tipuri de infracțiuni complexe și grave. Odată cu înființarea acestor instituții s-a văzut o creștere a numărului de fapte incriminate ca infracțiuni,  dar și o activitate mult mai intensă a avocaților mulți dintre ei specializându-se în așa numita criminalitate a gulerelor albe. În continuare fraudele corporate rămân în top, indiferent dacă vorbim de niște fraude la nivel mai mic sau atacuri cibernetice care vizează direct companiile influente. Statisticile ne spun că cele mai întâlnite infracțiuni economice sunt evaziunea fiscală, corupția, delapidarea, înșelăciunea, spălarea de bani și fraudele cu fonduri europene.

Această criminalitate a gulerelor albe a fost studiată din ce în ce mai mult în ultimii ani și s-a ajuns la un anumit portret al unui infractor din această sferă. Iată care sunt principalele caracteristici:  bărbați cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani –  se pare că bărbații au un risc dublu de a comite infracțiuni din sfera afacerilor față de femei, iar acest lucru se explică prin inegalitatea de gen, adică bărbații dețin mai multe poziții de conducere decât femeile și au mai multe oportunități de a comite astfel de infracțiuni. Se pare că în cele mai multe cazuri persoana care comite astfel de infracțiuni se bucură de încredere în cadrul echipei din care face parte.

În acest context, prevenția a devenit un lucru extrem de important în orice companie pentru evitarea problemelor de ordin financiar. Din ce în ce mai multe companii ajung să colaboreze cu o societate civilă de avocați și acordă bugete importante  pentru a se asigura că nu vor avea parte de infracțiuni din sfera criminalității gulerelor albe. Una dintre cele mai des întâlnite greșeli în această sferă este gândirea de genul  ”sunt nevinovat, nu are sens să implic un avocat”. Este recomandat ca în momentul în care primești prima solicitare de predare a unor documente să iei legătura cu un avocat pentru ca acesta să poată pregăti cazul, să poate identifica eventualele operațiuni care ar putea fi discutabile, să aibă timp să discute cu clientul și să pună la cale o strategie de apărare. Dacă suni avocatul doar în momentul în care ești chemat la Parchet sau la poliție organele de anchetă au deja un avantaj mare, iar avocatul are la dispoziție un timp mult mai mic pentru a se pregăti. 

Un avocat bun trebuie să aibă anumite calități, cum ar fi: rigoare, atenție, curiozitate și mai presus de toate – înțelegerea industriei în care activează clientul. Însă un avocat specializat în dreptul penal al afacerilor trebuie să mai aib ceva în plus: să nu aibă preconcepții și să nu judece. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *