Iată care sunt costurile de construcție a unei case

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Casele, în România, au apărut ca ciupercile după ploaie în ultimii ani. Oriunde te uiți, vezi o casă care se ridică sub ochii tăi. Și poate că te-ntrebi: De unde au toți bani să-și facă vile cu grădini și terase? Numai eu nu! Dar sunt costurile construcției unei case chiar atât de mari încât să nu ți le permiți? Sau nici măcar nu știi cât costă? Hai să vedem care ar fi prețul aproximativ.

Vrei-sa-ti-construiesti-o-casa-Iata-care-sunt-costurile

Costurile actelor necesare construirii unei case

Primul pas în realizarea casei mult-visate este obținerea actelor. Pe lângă bani, acestea te vor costa timp, drumuri și nervi. Dar niciun lucru valoros în viață nu se obține cât ai bate din palme, gratis și fără efort! În linii mari, dosarul tău pentru construcția casei trebuie să conțină următoarele acte: certificatul de urbanism, studiul geotehnic, proiectul tehnic al construcției, avizele și acordurile de amplasament, autorizația de construire.

Proiectul tehnic complet este un pachet stufos de documente de care ai nevoie pentru a demara construcția. Acesta conține proiectul de documentație tehnică și studii geotehnice și topografice. Proiectul tehnic complet costă în medie 15 euro/mp. Așadar, pentru o casă de 140 mp, proiectul complet te va costa 2.100 de euro. Există însă firme de construcții care oferă gratuități pentru o parte dintre actele obligatorii.

Mai trebuie să pregătești bani pentru extrasul de carte funciară. Se plătește o taxă la Agenția Națională de Cadastru, de 40 de lei pentru eliberarea în regim normal sau de 200 de lei pentru eliberarea în regim de urgență. Mai plătești sume relativ mici, de ordinal zecilor de lei, pentru certificatul de urbanism. Totodată, va trebui să achiți și o taxă pentru autorizația de construcție, ce reprezintă 0,5% din valoarea lucrărilor. Așadar, ca să păstrăm exemplul unei case de 140 mp, vei plăti circa 1200 de lei.

Costurile branșamentului la utilități

În niciun caz nu vei porni la drum în construcția casei înainte de a te asigura că poți dispune de toate utilitățile. De aceea, este recomandat ca branșamentele să fie realizate înainte de a demara construcția. În primul rând, pentru a fi sigur că vei avea tot confortul și că îți permiți să plătești. Și apoi, pentru că este mai anevoios să o faci după. Nu ți-ai dori să te înconjori din nou de șanturi și să reiei săpăturile după ce tocmai ai terminat de construit.

Prețul branșamentelor depinde foarte mult de amplasamentul casei pe teren. Desigur, variază și în funcție de localitatea în care va fi ridicată casa și de zonă. Prin urmare, dacă îți construiești o locuință la distanță mare de rețeaua de utilități, costurile vor crește cu fiecare metru liniar. În total, branșamentul la gaze, curent, apă și canalizare poate ajunge undeva la 10.000 de lei pentru o casă aflată relativ aproape de stradă. Un preț exact la acest capitol pot oferi numai furnizorii locali de utilități sau firmele ce realizează branșamente în localitatea respectivă.

Costurile manoperei pentru construcția casei

Casa nu se va ridica singură. Trebuie să ai în vedere că o echipă de muncitori dirijată de un diriginte de șantier va lucra la construcția imobilului zilnic, timp de mai multe luni. Așadar, este obligatoriu să aloci o sumă de bani pentru plata oamenilor.

Manopera pentru construcția unei case se plătește la metru pătrat construit. Prețul depinde și de numărul de muncitori și numărul de ore pe zi lucrate. Sunt firme de construcție care nu pretind costuri separate pentru manoperă, angajându-se să plătească ei echipa de muncitori, cu toate taxele incluse. Mai trebuie să ai în vedere și costurile de cazare, drum, precum și mesele muncitorilor.

Costurile construcției unei case în funcție de materialul folosit

Materialele de construcție au cea mai mare pondere în prețul unei case. Desigur, costurile sunt diferite în funcție de materialul ales: lemn sau cărămidă, casă pe structură metalică, din beton sau din lemn.

În principiu, proiectul de construcție (ce Nu mai trebuie modificat în faza de execuție a lucrărilor!) prevede tipul și cantitatea de materiale ce vor fi folosite. Pe baza acestuia, se vor face calcule precise, din care va rezulta prețul exact al construcției casei.

În cazul în care preferi o casă din lemn, e bine să ştii că preţurile nu sunt cu mult mai mici decât în cazul uneia din cărămidă. Astfel, tariful practicat pentru o casă din lemn la cheie este de circa 300 de euro pe metru pătrat construit, iar pentru o casă la roşu se ajunge la 150 de euro pe metru pătrat construit. Asta înseamnă că o locuință de 100 de metri pătraţi te-ar costa cu aproximativ 2.500 de euro mai puţin decât una din cărămidă sau BCA.

Unele firme de construcție practică însă și tarife mult mai mici pe metru pătrat pentru casele din lemn. De exemplu, prețurile pot varia între 100 de euro mp pentru kitul de casă, 165 de euro mp casă în varianta la semifinit și 250 de euro mp pentru casa finisată. Costurile pe metru pătrat se aplică la suprafața desfășurată a construcției (suprafața cumulată a tuturor nivelurilor) și în general nu includ TVA.

Este bine să ai în vedere și faptul că o casă din lemn oferă avantajul unei durate mai mici de construire: aproximativ două luni, comparativ cu patru luni, cât durează ridicarea unei case din zidărie.

Casele pe structură metalică sunt la tot mai mare căutare. Iar costurile sunt accesibile multor români. Practic, sunt mult mai mici decât cele ale unui apartament cu aceeași suprafață. Desigur, depinde și cât vă costă terenul, în funcție de localitate și zonă (rezidențială sau la periferie). Acestea sunt costurile pentru construcția casei, ce nu includ costurile terenului pe care este amplasată.

De exemplu, o casă cu o suprafață de 102 mp costă în jur de 30.000 de euro. Pentru o locuință pe structură metalică cu o suprafață de 140 mp, prețul este de circa 42.000 de euro. O casă mai mare, de 240 mp, pe structură metalică, poate costa undeva la 65.000 de euro.

Costurile terasei și garajului

Exact ca în cazul casei, prețul unei terase diferă în funcție de materialul de construcție folosit. Cei mai mulți români optează pentru o terasă simplă, din beton, eventual acoperită cu pavele. Prețul unei astfel de terase pornește de la 700 de lei/mp. Dacă îți dorești însă ceva mai elegant, există varianta teraselor acoperite cu lemn. Acestea costă aproximativ 1.200 de lei/mp, în funcție de tipul de lemn folosit.

Dacă ai nevoie de un garaj și îți permiți să aloci spațiu și bani construirii sale, mai pregătește circa 1.000 de lei/mp. Prețul este mare, dacă te gândești că un garaj (cu grinzi din lemn și tavan fals) are, în general (spațiul pentru mașină și spațiul de depozitare) circa 3,5 ori 6m. Poate ajunge să coste și 25.000 de lei, la cheie.

Costurile beciului

Dacă nu ai luat în considerare până acum costurile alocate realizării beciului, ar fi momentul s-o faci. Pentru că, în ciuda aparențelor, beciul are cel mai mare cost pe metru pătrat! Pare surprinzător, dacă te gândești că e un spațiu nesemnificativ în desenul general al casei. Costă mult pentru că realizarea lui implică dislocarea unei mase mari de pământ, pereți groși, la care se folosesc beton și fier mult. Iar manopera este scumpă și ea, pentru că realizarea unui beci necesită ore multe de muncă migăloasă. Poate n-o să-ți vină să crezi, dar un beci mic, de 16 mp, te poate costa aproximativ 28.000 de lei la cheie (1.800 lei/mp).

Costurile împrejmuirii casei

Un alt element pe care este indicat să-l ai vedere când vine vorba despre costurile de construcție a casei sunt gardul și porțile. Și aici, prețurile variază în funcție de mai mulți factori. Primul element ce trebuie luat în considerare la acest capitol este perimetrul gardului ce urmează a fi realizat. Pentru cea mai simplă formă de împrejmuire (fundație, stâlpi amplasați din 2 în 2 metri, panouri zincate, înălțime 2 metri) prețul aproximativ este de 300 de lei pe metru linear. Desigur, și aici contează tipul de material folosit (beton, metal) și prețul la care îl achiziționezi, ce diferă de la un furnizor la altul.

Costul porților poate ajunge și el undeva la 1.000 de lei, dacă alegi să ridici o poartă clasică, simplă. Dacă preferi o poartă, de exemplu, din fier forjat, poți pregăti pentru aceasta până la 10.000 de lei. Cel mai des, porțile costă în jur de 2.500 de lei (o poartă mare pentru mașină plus o poartă mică de acces pietonal). Dacă îți dorești porți care să se deschidă automat, costul poate depăși 30.000 de lei, în funcție de sistemul de deschidere/închidere pentru care optezi. În general, costurile necesare împrejmuirii ajung la 30.000 de lei pentru un teren de 500 de metri pătrați, cu tot cu porți. Asta, în cazul în care nu există vecini și întreg perimetrul trebuie împrejmuit (adică nu există niciun alt gard în apropiere).

Mai poți adăuga pe lista de cheltuieli costurile alocate, eventual, unui designer interior. Sau, de ce nu, unei persoane specializate în amenajarea grădinii. Depinde ce anume îți dorești să realizezi și cât vrei să lași pe mâna specialiștilor și cât vrei să realizezi singur.

Costurile construcției unei case cu mansardă

Dacă alegi să-ți construiești o casă cu mansardă, e bine să știi că realizarea mansardei este mai ieftină decât construirea unui etaj în plus. Iată și aici câteva prețuri estimative. De exemplu, o casă mansardată, din cărămidă sau BCA, la roșu, în varianta economică, pornește de la 27.000 de euro – 145 euro/mp (lucrări de construcție incluse: organizare șantier, fundație și elevație, structură de rezistență, pereți, șarpantă acoperiș). Iar varianta economică de casă cu mansardă, tot din cărămidă sau BCA, la cheie, ajunge la circa 55.000 de euro (340 euro/mp).

În concluzie, îți poți construi o casă la fel de bine cu 30.000 sau cu 70.000 de euro. Costurile variază în funcție de toți factorii enumerați mai sus. Așadar, ia aceste prețuri ca valoare strict estimativă, și nu exactă. Orice calcul precis și realist se face numai pe baza unor date concrete și specifice, și nu la modul general.

Sursa foto: i.huffpost.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *