Dosare ANRP sau tranzacționarea punctelor ANRP pe piață – avantaje și dezavantaje

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Problema dosarelor ANRP este veche de zeci de ani. Regimul comunist din România a decis preluarea abuzivă a bunurilor de la proprietarilor, lucru care și-a găsit rezolvare abia după anul 1989. Din păcate, această rezolvare nu a fost una deloc eficientă, fapt pentru care inclusiv în prezent există numeroși proprietari care nu și-au recuperat bunurile.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus presiuni pentru ca statul român să vină cu soluții mai eficiente pentru proprietari, astfel încât au apărut punctele ANRP, cu posibilitatea de a fi tranzacționate pe piață, astfel încât persoanele îndreptățite să își recupereze prejudiciul sub formă de bani. Astfel, dacă vinzi puncte ANRP, procesul va fi mult mai scurt.

Dosarele ANRP pot să fie soluționate în ani de zile

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății are deja zeci de mii de dosare care își așteaptă rezolvarea. Tocmai acest număr mare și toate procedurile legislative care trebuie îndeplinite duc la timpi foarte mari de așteptare.

În legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România sunt specificați toți pașii care trebuie îndepliniți de către un proprietar pentru a-și recupera prejudiciul, indiferent că vorbim despre înaintarea unui dosar către ANRP sau de tranzacționarea punctelor ANRP pe piață.

Pentru a ne face o idee, cifrele oficiale arată că la data de 10 iulie 2019, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au fost înregistrate  31.998 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. Dintre acestea, au fost soluţionate până în prezent  24.969 dosare.  

Alte 2.664 dosare au trecut de etapa analizării și, pe măsura completării lor cu documentele solicitate, vor fi introduse pe ordinea de zi a C.N.C.I. în vederea emiterii deciziei de compensare/validare parțială/invalidare.  3.236 dosare au fost returnate de Secretariat autorităților locale, fie înainte de apariția Legii nr. 165/2013, pentru completarea documentației, fie după apariția Legii nr. 165/2013,  la cererea titularilor de dosare, pentru a beneficia de restituirea în natură. 

Tranzacționarea punctelor ANRP este un proces rapid

De cealaltă parte, proprietarii pot opta pentru tranzacționarea punctelor ANRP pe piață. Un punct ANRP are valoarea nominală de un leu. Procedurile, dacă vinzi puncte ANRP, sunt mult simplificate în comparație cu înaintarea unui dosar ANRP către instituția abilitată.

Poți beneficia chiar și de consultanță, astfel încât procesul – care are loc în cabinetul unui notar – va dura câteva ore, după care tu, în baza unui contract, îți vei primi suma de bani în schimbul punctelor ANRP vândute.

Optând pentru această variantă vei evita timpii lungi de așteptare, întreaga birocrație care implică un astfel de dosar ANRP și complicațiile care pot să apară.

Avantajele sunt mult mai mari dacă decizi să tranzacționezi puncte ANRP și, după cum am explicat și mai sus, cel mai important este că nu pierzi timp. Așadar, te vei putea bucura de bani rapid și eviți multe neplăceri.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *