Despre punctele ANRP – de știut!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ai o decizie de compensare prin puncte ANRP. Crezi că ești foarte aproape de a primi despăgubirile care ți se cuvin după de o anumită proprietate ți-a fost luată în mod abuziv de către statul român în perioada regimului comunist.

Din păcate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple și poți aștepta ani în șir până când îți vei primi drepturile. Tocmai de aceea, este important să fii informat cu privire la aceste lucruri, astfel încât să poți lua deciziile necesare pentru ca procedurile pe care trebuie să le parcurgi să fie cât mai simplificate cu putință.

Mai jos, îți facem o listă cu lucrurile pe care trebuie să le cunoști atunci când ești deținător de puncte ANRP:

  • Punctele ANRP pot fi tranzacționate.

Nu este neapărat să aștepți pentru a fi despăgubit în natură pentru prejudiciul suferit. Acest proces poate să se întindă pe durata a ani de zile și suntem convinși că nu îți dorești să aștepți atât de mult. Vânzarea punctelor ANRP este legală și astfel poți să fii despăgubit mult mai repede cu contravaloarea bunului pierdut.

  • Poți apela la servicii de consultanță.

Toată tevatura care poate apărea când ești deținător de puncte ANRP poate fi mult simplificată. În prezent există echipe de specialiști care oferă servicii de consultanță, pe mâna cărora te poți lăsa fără emoții. Ai parte de toată confidențialitatea și de siguranța că scopul tău va fi atins în cel mai rapid și simplu mod cu putință, conform legislației în vigoare.

  • Legea nr. 165/2013 reglementează toate aspectele legate de punctele ANRP.

Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania este cadrul legal pentru toate operațiunile care pot fi făcute cu puncte ANRP. Indiferent că optezi pentru înaintarea unui dosar către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților sau că alegi să efectuezi tranzacții cu puncte anrp, această lege definește și reglementează toate aspectele pe care trebuie să le respecți.

  • Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății este instituția care analizează dosarele privind punctele Această instituție a înregistrat până în prezent zeci de mii de dosare, multe dintre acestea fiind nesoluționate. Conform site-ului oficial al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietății, misiunea ANRP este de a coordona procesul de restituirea a proprietăţilor preluate, în mod abuziv, în perioada regimului totalitar comunist şi de a acorda despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptăţite.
  • Punctele ANRP pot fi valorificate în două moduri.

Sunt două modalități prin care poți valorifica punctele ANRP pe care le deții. Prima opțiune este aceea de a aștepta să primești contravaloarea punctelor ANRP în bani, după data de 1 ianuarie 2017. Banii îi vei primi în cinci tranșe în cuantum de 20% din numărul punctelor acordate, A doua variantă este aceea de a vinde punctele ANRP la prețul pieței de capital din România.

Problema punctelor ANRP nu este una simplă, tocmai de aceea proprietarii pot aștepta perioade foarte lungi pentru a fi despăgubiți. Totuși, cu cât ești mai informat și mai deschis la sugestii din partera specialiștilor, ai șanse mari să îți primești drepturile în timp cât mai scurt.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *