Cum să maximizezi durata de funcționare a becurilor LED?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Becurile LED sunt printre cele mai eficiente și performante becuri disponibile în momentul de față, care înlocuiesc cu succes becurile incandescente. Deși majoritatea oamenilor se concentrează pe eficiența energetică, foarte mult contează și durata de funcționare a unui bec.

Toate aceste aspecte contează poate în egală măsură. Pe de o parte, un bec LED este eficient din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că nu consumă multă energie, dar produce o lumină suficient de puternică. Prin urmare, asigură facturi mai mici. Pe de altă parte, becurile LED sunt printre cele mai scumpe opțiuni de iluminare, așa că durata de funcționare devine un criteriu care nu trebuie neglijat. 

Cele mai multe becuri tradiționale au o durată de funcționare de aproximativ 1000 de ore, în timp ce becurile cu LED au o durată de aproximativ 25.000 de ore. Deși această durată de funcționare superioară poate fi suficientă pentru un consumator, multe persoane se întreabă în ce condiții pot beneficia de durata maximă de funcționare a becului LED, dar și care sunt modalitățile prin care această durată poate fi maximizată.

Cu toate că specialiștii sunt de părere că durata de funcționare a unui bec LED este de 25.000 de ore, este important să rețineți că becul „îmbătrânește” pe parcursul timpului. Prin urmare, lumina emisă va fi din ce în ce mai puțin intensă. Spre deosebire de un bec tradițional, becul cu LED nu se arde brusc, ci treptat va emite o lumină mai slabă, avertizându-vă că este timpul să îl înlocuiți cu un bec nou. Prin urmare, s-ar putea spune că durata de viață efectivă a unui bec LED depinde de preferințele personale. Unele persoane nu par să fie deranjate de lumina tot mai slabă, așa că vor continua să folosească același bec LED, în timp ce alte persoane vor înlocui becul LED la primul semn de uzură.

Haideți să vedem acum care sunt modalitățile prin care puteți crește durata de funcționare efectivă a unui bec LED.

Aprindeți becul doar când aveți nevoie

Deși becul LED este proiectat pentru a fi eficient din punct de vedere energetic, asta nu înseamnă că ar trebui să stăm cu becul aprins în permanență. Deși unii pot spune că este inutilă eficiența energetică atât timp cât nu pot ține becul aprins ore în șir, nu trebuie să uitați de procesul de îmbătrânire explicat în rândurile anterioare. Când becurile LED sunt lăsate aprinse o perioadă îndelungată, acestea tind să nu mai emane o lumină la fel de puternică. Pentru a beneficia de o lumină intensă pe toată durata de funcționare a becului, asigurați-vă că nu lăsați becul aprins ore în șir zi de zi. Prin urmare, este important să folosiți cele 25.000 de ore cu atenție și cu simțul economiei. Aprindeți becul doar atunci când este necesar, adică atunci când gătiți, când citiți sau când faceți curățenie și stingeți becul după ce terminați de lucru. 

Lăsați becul să se răcească

Majoritatea persoanelor care au optat pentru corpuri de iluminat cu LED, cum ar fi lustre LED, aplice, plafoniere sau spoturi cred că becurile nu trebuie să se răcească, având în vedere că sunt mai eficiente și produc mai puțină energie sub formă de căldură. Totuși, dacă veți permite unui bec LED să se răcească înainte să îl aprindeți din nou îi veți prelungi semnificativ durata de funcționare.

Nu aprindeți și nu stingeți frecvent becul LED

S-a constatat că atunci când aprindeți și stingeți frecvent un bec LED, durata sa de funcționare are de suferit. Dacă doriți să aprindeți din nou becul după ce tocmai l-ați stins, este indicat să îi acordați câteva minute „să se odihnească” înainte de a-l aprinde din nou. Dacă veți utiliza becul cu simțul economiei, îi veți permite să se răcească și nu îl veți aprinde și stinge în rânduri repetate, puteți fi siguri că veți beneficia de toate cele 25.000 de ore de funcționare, iar lumina emisă va suficientă pe toată durata de funcționare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *