Cum să eviți infiltrațiile de apă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Infiltrațiile de apă de la nivelul pereților și al pardoselilor reprezintă un adevărat coșmar pentru proprietarii de imobile. Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, acestea își pot face apariția în căminul tău, zonele cele mai predispuse fiind baia, subsolurile sau terasele. Nu doar că infiltrațiile de apă pot fi, uneori, dificil de remediat, însă ele pot crea și pagube semnificative, mai ales dacă stai la bloc iar inundațiile afectează apartamentele vecinilor.

https://pixabay.com/ro/photos/baie-remodela-modern-remodelarea-4130000/

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme află cum să eviți infiltrațiile de apă.

Efectele infiltrațiilor și sfaturi de remediere

Infiltrațiile pot afecta diverse zone sau obiecte din locuință. Pentru fiecare dintre aceste cazuri există, însă, soluțiile potrivite. Iată câteva dintre cele mai frecvente consecințe ale infiltrațiilor, precum și metodele de remediere ale acestora:

Degradarea pereților

Petele de umezeală afectează deseori aspectul pereților. Poți sesiza apariția mucegaiului sau a igrasiei mai ales la îmbinările dintre ziduri, inclusiv în colțurile camerei. Poți scăpa de această problemă folosind o aerotermă care să direcționeze aerul cald către suprafețele deja afectate.

Deteriorarea obiectelor din apropierea pereților

Deseori, pisele de mobilier, covoarele și alte obiecte amplasate lângă perete pot avea de suferit în urma infilitrațiilor de apă. Cea mai bună soluție de a le proteja de efectele umezelii în exces este să le muți cât mai departe de perete. De asemenea, dacă acestea prezintă pori de apă pe suprafața lor, șterge-le cu o cârpă uscată. Dacă este posibil, lasă-le afară până ce apa din ele se va evapora complet.

Mucegaiul și igrasia

Poate cele mai nedorite efecte ale infiltrațiilor de apă sunt mucegaiul și igrasia. Aceastea nu doar că emană un miros neplăcut, dar ne pot afecta sănătatea, dezvoltând alergii și probleme la nivelul sistemului respirator. Soluțiile pregătite în casă pe bază de clor, bicarbonatul de sodiu sau oțet pot fi eficiente în acest caz. De asemenea, poți apela și la soluțiile profesionale anti-mucegai sau la folosirea dezumidificatoarelor.

Hidroizolația, soluția sigură pentru combaterea infiltrațiilor

Pentru a scăpa de grija infiltrațiilor, ia în calcul montarea unui sistem de hidroizolații eficient în locuința ta. Această soluție trebuie realizată încă din faza de construcție a locuinței, deoarece, după finalizarea lucrărilor, execuția va fi mult mai complicată și poate chiar mai costisitoare.

Dacă locuiești la casă, nu omite izolația fundației, o zonă cheie prin care pot să apară infiltrațiile de apă. Cel mai adesea, pentru astfel de lucrări se folosesc membrane bituminoase. Totodată, optează și pentru materiale de construcții impermeabilizate, cum ar fi betonul. Acesta poate fi îmbogățit cu aditivi ce inhibă umezeala și conferă protecție împotriva precipitațiilor. O etapă esențială este și etanșarea rosturilor.

Hidroizolatia baii reprezintă, de asemenea, o modalitate de a combate problemele cauzate de infiltrații. Specialiștii recomandă izolarea pardoselei și a peretelui adiacent căzii (sau, după caz, cabinei de duș).

Printre factorii externi care pot declanșa infiltrațiile de apă se numără precipitațiile, vântul sau gheața. De aceea, o altă modalitate de a preveni scurgerile de apă la nivelul locuinței constă în alegerea unei învelitori groase, din materiale rezistente.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *