Cum renovezi o casă bătrânească în 5 pași

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ai o casă la țară, primită moștenire de la bunici sau străbunici? Ești cu adevărat norocos, fiindcă o astfel de construcție poate fi extrem de valoroasă, mai ales dacă o recondiționezi, dar păstrezi tradiționalul din ea.

https://www.pexels.com/photo/white-and-red-wooden-house-with-fence-1029599/

Reamenajarea unui asemenea spațiu poate fi destul de complicată, însă merită, cu siguranță, să o faci ca la carte. Iată pașii obligatorii pentru o renovare eficientă și de durată!

1. Evaluează starea actuală a casei

Înainte de a face orice modificare, analizează, detaliat, starea curentă a construcției. Cât de rezistenți sunt pereții și pilonii casei? Este nevoie de o zugrăveală nouă? Cât de bine pus la punct este sistemul de energie electrică, dacă acesta există? Răspunde-ți la toate aceste întrebări și află mai multe despre un audit energetic, pe care nu trebuie să-l ocolești. Astfel, vei ști exact de unde pleci și ce modificări trebuie să faci.

2. Estimează bugetul renovării și fă o listă de cheltuieli

După ce ai evaluat starea casei, fă estimările de buget. Înainte de a începe proiectul, notează toate cheltuielile implicate de renovare. Include costurile de reconstrucție, dacă este cazul, sumele alocate restaurării anumitor obiecte și părți ale casei, prețul estimativ al mobilierului ce trebuie cumpărat și al altor materiale: gresie, faianță, parchet, tapet și vopseluri.

La final, stabilește ordinea pașilor și estimează durata lucrărilor. În acest mod, te vei putea organiza eficient și vei renova casa cu minimum de timp, efort și buget.

3. Păstrează elementele tradiționale

Cel mai probabil, o casă bătrânească are o mulțime de elemente și modele tradiționale, locale, unice și valoroase. Un model specific, pictat pe un perete, o decorațiune sau un detaliu din lemn vechi pe streașină sau pe acoperiș sau, poate, un gard stilizat, cu motive etnice. Aceste elemente pot oferi un farmec aparte casei, chiar dacă aceasta va fi renovată într-un stil mai actual.

Fie că te tentează amenajarea unei case în stil rustic sau preferi un altfel de design, păstrează elementele tradiționale. Nu vei regreta!

4. Recondiționează obiectele tradiționale și integrează-le în noul design

Nu te grăbi să arunci sau să donezi obiectele de decor și mobilierul din casa bătrânească. Acestea pot fi integrate, cu succes, într-un aranjament modern, dar cu tentă rustică. Ele vor oferi un plus de personalitate casei, precum și o valoare mai mare, venită chiar din autenticitatea obiectelor. De aceea, când te pregătești de reamenajare, păstrează orice element care ar putea fi refolosit și recondiționat. Un dulap cu motive tradiționale, un covor specific zonei, țesut manual, un set de vase ceramice sau, poate, o noptieră deosebită. Integrează-le printre piese noi de mobilier și vor arăta fabulos!

5. Îmbină, cu grijă, stilul tradițional cu estetica modernă

După ce ai un plan bine stabilit și te-ai ocupat de renovările de bază, este timpul să creezi designul interior al casei. Combinația dintre un stil etnic, vechi, și unul complet nou, modern și elegant, poate reprezenta o provocare destul de mare. Pentru o reușită garantată, încearcă să optezi pentru mobilier predominant din lemn, cu textură mată, pe care să îl completezi cu accesorii și accente din materiale naturale.

În materie de electrocasnice, alege produse în nuanțe neutre – crem, maro, alb sau negru- în locul culorilor puternice sau cu aspect lucios, strălucitor, cromat.

Nu în ultimul rând, asigură-te că păstrezi un echilibru între rustic și stylish. Un vas de ceramică vechi, într-o bucătărie plină de marmură lucioasă cu irizații aurii, va părea ieșit din context. Totuși, un set de vase vechi, într-o bucătărie cu elemente din lemn și țesături naturale, va spune o poveste coerentă și va da un look unitar.

În final, pentru a renova o casă bătrânească, trebuie să ții cont de două elemente principale. Asigură-te că locuința este sigură și rezistentă, apoi, păstrează aerul rustic și integrează-l în decorul modern!

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *