Cele mai frecvente greșeli la montarea aerului condiționat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sunt numeroase opțiuni de aparate de aer condiționat disponibile astăzi, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje, dar și cu propriul sistem de instalare. Pe cât de importantă este alegerea aparatului de aer condiționat corespunzător cu nevoile și cerințele personale, pe atât de importantă este și efectuarea corectă a lucrărilor de montaj aer condiționat. Oricât de performant și modern ar fi un sistem de aer condiționat, dacă instalarea este defectuoasă, nu veți beneficia de toate caracteristicile pentru care ați plătit bani în plus.

Sistemele de aer condiționat standard, split sau multisplit sunt printre cele mai populare, fiind eficiente atât pentru apartamente, cât și pentru case. Unii optează pentru aer condiționat portabil fie pentru a răci o cameră, fie pentru a-l asocia cu un alt aparat de aer condiționat pentru efecte sporite. În cele din urmă, centralele de aer condiționat sunt potrivite pentru clădiri mari, instituții, clădiri de birouri sau pentru centre comerciale.

Dacă unele aparate de aer condiționat, cum sunt cele portabile, se montează relativ ușor, alte sisteme de AC implică lucrări de montaj aer condiționat mult mai elaborate. Instalarea corectă a aerului condiționat este importantă din numeroase puncte de vedere, și ne referim atât la costurile energetice, la eficiența aparatului, cât și la durata sa de viață. Mai ales când unitatea exterioară este montată la etaje superioare și poate exista riscul să cadă, cu atât mai multă atenție trebuie să acordați lucrărilor de montaj aer condiționat. În cele ce urmează, o sa explicăm ce greșeli trebuie să evitați pentru a beneficia în totalitate de capacitatea de răcire a aerului condiționat și, de asemenea, vom trece prin cele mai comune greșeli de montaj aer condiționat.

Cât de mult contează capacitatea de răcire a aparatului de aer condiționat?

Cea mai obișnuită problemă la lucrările de montaj aer condiționat este deseori instalarea unui sistem cu o capacitate de răcire prea mare sau prea mică. Pentru a vă bucura de eficiența și performanța aparatului de aer condiționat, acesta ar trebui să aibă o capacitate de răcire de 20 BTU/mp din încăpere. Un sistem de aer condiționat care funcționează într-o încăpere cu tavane înalte sau în lumina directă a soarelui poate avea nevoie de o capacitate de răcire puțin mai mare, dar este important să înțelegeți că o capacitate mare nu este întotdeauna de dorit.

Explicația este una simplă. Un sistem de aer condiționat cu o capacitate de răcire mare care funcționează într-o încăpere mică nu va răci mai bine decât un sistem de aer condiționt cu o capacitate de răcire mai mică. Un aparat de aer condiționat cu o capacitate mai mică care funcționează pe o perioadă mai lungă de timp este mai eficient decât un sistem de AC cu o capacitate mai mare de răcire care pornește și se oprește încontinuu. Prin urmare, cea mai practică și mai economică modalitate de a beneficia de temperaturi plăcute este să vă asigurați că sistemul de aer condiționat are capacitatea de răcire corespunzătoare pentru dimensiunea încăperii unde va fi instalat. 

Cât de importantă este distribuția corectă a greutății aparatului de aer condiționat?

Atunci când vorbim despre instalarea aparatelor de aer condiționat standard, split sau multisplit, este deosebit de importantă distribuția greutății, atât a unității exterioare, cât și a sistemului interior. Lucrările de montaj aer condiționat trebuie efectuate în așa fel încât să nu se producă degradări la interior, să nu fie afectată rezistența peretului și să nu fie afectați nici vecinii dacă se montează un aparat de AC la bloc, iar pereții sunt comuni. Dacă vorbim despre montajul unui aparat de aer condiționat la casă, atunci instalarea nu trebuie să afecteze structura de rezistență a casei, nici capacitatea sa de apărare împotriva focului sau a altor daune. De asemenea, lucrările de montaj aer condiționat nu trebuie să forțeze fereastra sau canatul ferestrei. Unitatea exterioară trebuie montată în așa fel încât să beneficieze de susținere și de distribuirea uniformă a greutății. Dacă unitatea este extrem de grea, se va folosi un cadru sau un raft metalic care va susține eficient greutatea unității exterioare. Foarte important este ca acest raft să fie construit din metal expandat sau dintr-un alt material poros, astfel încât să nu blocheze scurgerea apei din unitate.

De ce aparatul de aer condiționat trebuie montat în poziție verticală?

La efectuarea lucrărilor de montaj aer condiționat, este deosebit de important să se păstreze nivelul. Aparatele de aer condiționat elimină apa din aer ca parte a procesului de răcire, la fel ca un dezumidificator. Prin urmare, se acumulează condens în interiorul aparatului, condens care se elimină printr-un orificiu din spatele unității.

Nu puțini sunt cei care cred în mod incorect că sistemele de climatizare trebuie instalate într-un unghi înclinat pentru a facilita scurgerea apei formate prin condens. Totuși, în realitate aparatele de climatizare sunt construite cu jgheaburi și canale care direcționează apa în direcția în care trebuie să se deplaseze atunci când unitatea este la același nivel.

Montarea unității în unghi înclinat poate dirija apa departe de canalele adecvate, ajungând în anumite părți ale aparatului unde nu ar trebui să fie. Prin urmare, va fi mai dificil ca apa să se scurgă. Acesta este motivul pentru care aparatul trebuie să fie în poziție verticală când se efectuează lucrările de montaj aer condiționat, astfel încât canalele interne să direcționeze condensul către scurgere pe cont propriu.

Cât de importantă este izolația casei pentru funcționarea optimă a aerului condiționat?

Ca și în cazul centralei termice, la fel și aparatul de aer condiționat trebuie să funcționeze mai mult atunci când este montat într-o cameră slab izolată. Din păcate, majoritatea tipurilor de aparate de aer condiționat presupun fie realizarea unui orificiu în perete, fie păstrarea ferestrei deschise. După ce lucrările de montaj aer condiționat au fost efectuate, umpleți toate orificiile, spațiile și găurile cu spumă izolatoare. De asemenea, dacă spuma din anii anteriori este uzată, înlocuiți-o cu spumă nouă. Să nu credeți că plasele împotriva insectelor joacă vreun rol izolator. Chiar dacă acestea opresc puțin aer, nu sunt recomandate ca măsură de izolație. Luați în considerare achiziționarea panourilor de izolație în stil acordeon pentru a crea mai multă izolație. Totuși, fereastra nu este singurul loc prin care căldura poate ajunge în locuință. La rândul lor, pereții, acoperișul și pardoseala absorb extraordinar de bine căldura și o transferă în fiecare încăpere din casă. Drept urmare, aparatul de aer condiționat va funcționa mai mult, iar răcirea nu va fi eficientă. Cea mai bună modalitate prin care puteți rezolva această problemă este prin izolarea construcției.

În mod ideal, ar trebui să izolați întreaga casă pentru a evita intrarea căldurii și pentru a menține aerul răcoros în interior. Totodată, izolația menține costurile de răcire scăzute în timpul verii și costule de încălzire minime în anotimpurile rece. Pe lângă faptul că reduce considerabil facturile de energie electrică, izolația diminuează și stresul asupra aparatului de aer condiționat, astfel încât acesta va beneficia de o lungă durată de viață. Este important să verificați dacă locuința este prevăzută cu o izolație adecvată. Uneori, vechea izolație devine ineficientă și trebuie înlocuită. Într-un astfel de caz, există câteva verificări simple pe care le puteți efectua.

În primul rând, fiți atenți la fluctuația de temperatură. Prima indicație a izolației defecte este fluctuația de temperatură în camere diferite. Dacă vă aflați într-o singură cameră, mergeți în altă cameră pentru a verifica diferența de temperatură. În acest caz, trebuie să realizați o nouă izolație. Uneori, tipul de izolație poate fi necorespunzător. Odată ce ați instalat tipul corect de instalație, temperatura va rămâne uniformă.

De asemenea, izolația nu este instalată numai în pereți, ci și în podele și în tavan. În timpul lunilor de iarnă, izolația trebuie să mențină temperatura podelei și a pereților moderată. Dar dacă pereții și podeaua se răcesc, aveți nevoie de o izolație corespunzătoare. Când pereții sunt reci, centrala termică funcționează mai mult, iar facturile la încălzire sunt copleșitoare. Ba chiar facturile de răcire sau încălzire care înregistrează o creștere bruscă sunt un indicator ferm de izolare defectuoasă. Dacă nu sunteți sigur de ce facturile sunt atât de mari, o idee ar fi să angajați un antreprenor profesionist, care poate efectua un audit energetic pentru a verifica izolația locuinței.

Înainte de a efectua izolația corectă a locuinței, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți. În primul rând, trebuie să aflați cum să determinați costul izolației pentru întreaga casă și apoi cum să alegeți tipul potrivit de izolație. După cum vă puteți imagina, costul izolației variază de la o casă la alta. Acest lucru se întâmplă pentru că există mulți factori care trebuie luați în considerare. Primul și cel mai important factor de luat în considerare este tipul de izolație. Există unele izolații care sunt mai scumpe, și altele mai ieftine. Este indicat să contactați o companie care oferă servicii de izolație și să obțineți o ofertă. Important este să beneficiați într-un final de cea mai eficientă izolație, nu de cea mai ieftină opțiune. Tipul de izolație pe care ar trebui să-l utilizați depinde de numeroși factori. În primul rând, trebuie să vă gândiți la zona în care locuiți, și anume dacă sunt ploi multe pe an, dacă iernile sunt geroase, dacă verile sunt foarte caniculare și dacă vânturile sunt agresive.

De asemenea, pentru a spori eficiența aparatului de aer condiționat și pentru a vă bucura de temperaturi optime, imediat cum soarele se mută în direcția încăperii unde este montat aparatul, trageți draperia. Draperiile black-out, perdelele groase și închise la culoare, precum și jaluzelele interioare sau exterioare reușesc să țină departe căldura exterioară și lumina directă a soarelui, așa încât aparatul de aer condiționat va funcționa optim.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *