Cele mai bune firme de construcții din România

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Construcția unei case nu este o activitate tocmai ușoară sau plăcută. Ea presupune multă muncă, informare, răbdare, dar și resurse financiare. Însă, la sfârșit, nimic nu se compară cu satisfacția de a locui într-o casă pe care tu ai proiectat-o sau chiar ai construit-o.

Firme de constructiiAtunci când vrei să îți construiești o casă, trebuie să iei mai multe decizii: unde să fie amplasat terenul, câte nivele va avea casa, dacă o vei construi în regie proprie sau cu ajutorul unei firme de construcții, etc. În primul rând, dorim să specificăm faptul că există 3 stagii ale construcției: ”casa la roșu”, ”casa la gri” sau ”casa la cheie”.

Casa la roșu este o casă total nefinisată, ea incluzând doar fundația, zidirea pereților și a etajului/mansardei, dacă există, realizarea șarpantei și a structurii acoperișului. Practic, casa la roșu reprezintă construcția fără finisaje și fără învelitoarele acoperișului. Mai mult decât atât, casa la roșu nu include nici realizarea instalațiilor. Ca să demarezi construcția unei case la roșu ai nevoie doar de un teren, o autorizație de construire și de proiectul casei pe care l-ai realizat împreună cu arhitectul. Dacă vrei să apelezi la o firmă de construcții care să îți ridice o casă la roșu, ar trebui să știi că investiția ta va fi destul de mică. În acest caz, costul unei case la roșu se compune din costul materialelor (aproximativ 70%) și costul cu manopera percepută de firma de construcții case (aproximativ 30%). Casa la roșu poate avea un preț chiar și cu 30% mai mic decât o casă la cheie și poate fi construită în 2-3 luni, în funcție de vremea de afară.

Casa la gri este casa ce nu are realizate finisajele interioare și este mai ieftină cu aproximativ 10% decât o casă la cheie. O casă la gri este tencuită, are realizată tâmplăria termo-izolantă, dar și rețelele de electricitate sau de apă. Practic, ție îți revine doar sarcina de a alege finisajele interioare: gresie, faianță, parchet, dar și obiectele de mobilier și de decor. Deși casele la gri sunt mai ieftine decât casele la cheie, specialiștii susțin că finisajele sunt cele care costă cel mai mult, prin urmare, o casă la gri poate ajunge la final să coste mai mult decât o casă la cheie. Atât în cazul unei case la roșu, cât și în cazul unei case la gri, cea mai mare bătaie de cap este angajarea unei firme de construcții de case profesioniste.

Casele la cheie încep să fie din ce în ce mai căutate deoarece ele oferă confortul necesar oricărei locuinței. În cazul caselor la cheie nu trebuie să îți mai pui problema alegerii finisajelor interioare, ci poți să te muți în secunda următoare semnării contractului. Firmele de construcții cer pentru o casă la cheie mult mai mult decât pentru o casă la roșu sau la gri, un metru pătrat construit ajungând chiar și la 500 de Euro.

Construcție în regie proprie sau firmă de construcții?

Atunci când te hotărăști să îți construiești o casă, indiferent dacă vorbim de o casă la roșu, casă la gri sau casă la cheie, ai două opțiuni: fie o construiești în regie proprie, fie apelezi la o firmă de construcții. În continuare vom vedea care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Foarte multe persoane apelează la prima opțiune, aceea de a construi casa în regie proprie, în momentul în care au un buget limitat. Construirea unei case în regie proprie este considerată o opțiune rentabilă de foarte mulți oameni, deoarece o echipă de meșteri poate percepe aproximativ 50 de Euro pe metrul pătrat, pentru o casă la roșu. Mai mult decât atât, dacă nu vei fi mulțumit de calitatea lucrărilor realizate de echipa de meșteri, poți renunța oricând la ea și poți opta pentru o nouă echipă. Sfatul nostru este să alegi echipa de meșteri în baza unor recomandări. Dacă ai prieteni sau rude care recent și-au renovat casa, îi poți întreba despre echipa care s-a ocupat de lucrarea respectivă și dacă au fost mulțumiți. În acest fel, scapi de timpul pierdut pentru găsirea unei echipe de meșteri, dar și de riscul de a alege o echipă nepregătită, care face lucrări de mântuială.

Însă, construirea unei case în regie proprie are și câteva dezavantaje majore pe care ar trebui să le iei în considerare. Spre exemplu, primul și cel mai important dezavantaj este faptul că nu se încheie un contract ferm între tine și echipa de muncitori. Iar acest lucru poate determina lucrări de o calitate îndoielnică, dar și întârzieri de termene. Mai mult decât atât, chiar dacă ai impresia că vei economisi bani cu manopera ieftină, s-ar putea să ai o surpriză și să plătești un preț mai mare pe materialele de construcție. Însă, specialiștii susțin că în final, prețul unei case construite în regie proprie este totuși mai mic decât în cazul unei case construite de către o firmă de construcții case.

Primul avantaj al caselor construite cu ajutor specializat este faptul că vei primi o garanție pentru lucrările realizate. Orice lucrare realizată de o firmă de construcții are la bază un contract ferm, care stabilește toate detaliile lucrării, de la materialele folosite, până la termenele de livrare a lucrării, pe faze. În acest caz, vei avea un control strict asupra lucrărilor efectuate și te vei putea bucura de o siguranță care lipsește cu desăvârșire în cazul lucrărilor efectuate de o echipă de muncitori. Un alt avantaj de luat în seamă în cazul firmelor de construcții este faptul că vei beneficia de anumite reduceri la materialele de construcții, având în vedere că majoritatea firmelor au contracte de colaborare cu anumiți furnizori care oferă materialele de construcții la prețuri mult mai mici.

Un dezavantaj major al firmelor de construcții case este faptul că odată semnat contractul, nu mai există cale de întoarcere. Cu alte cuvinte, dacă nu vei fi mulțumit de calitatea lucrărilor oferite de firma de construcții, nu vei avea posibilitatea de a renunța la ea. Astfel, sfatul nostru este să citești foarte bine contractul și să fii sigur că există anumite clauze care îți oferă o garanție solidă în cazul unor lucrări cu o calitate slabă sau în cazul unor deteriorări.

Cum alegi firma de construcții case?

Dacă te-ai hotărât să apelezi la o firmă de construcții case, decizia de a o alege pe cea mai bună este destul de importantă și destul de grea. Primul criteriu și cel mai important, mai ales atunci când ai un buget destul de limitat este costul. Compară 2-3 firme de construcții care ți se pare cele mai bune din punct de vedere al costurilor. Mai exact, uită-te la costurile pentru manoperă, dar și la costurile pentru materialele de construcții. Poți începe prin a cere diverse oferte de preț, pentru a vedea ce îți oferă exact fiecare firmă de construcții. Bineînțeles, firma aleasă va fi cea care îți oferă cel mai bun raport calitate-preț.

Un alt criteriu important în alegerea unei firme de construcții este portofoliul sau CV-ul unei firme. În acest sens, caută să vezi ce fel de proiecte au mai avut în custodie firmele de construcții, pentru a vedea dacă îți place calitatea lucrărilor și dacă stilul lor ți se potrivește. De asemenea, poți alege firma de construcții pe baza recomandărilor pe care le primești de la rude sau de la prieteni, acestea fiind considerate de cele mai multe ori surse de încredere.

Top 3 cele mai bune firme de construcții din România

Dacă te numeri printre cei care nu se uită la buget și vor o casă construită cu o atenție la detalii extraordinară, atunci ar trebui să iei în considerare următorul top al celor mai mari 3 firme de construcții case din România.

  1. Strabag

Strabag este una dintre cele mai mari firme de construcții din România, ce înregistrează anual aproximativ 14 miliarde de Euro cifră de afaceri. Strabag se află pe piața românească încă din anul 1991, în anul 1992 stabilindu-și sediul la București. Strabag se numără printre firmele care respectă standarde de calitate riguroase, cum ar fi standardele ISO 9001 (managementul calității), ISO 14001 (managementul mediului), ISO 27001 (managementul securității), OHSAS 18001 (managementul protecției muncii) și SA 8000 (managementul standardelor sociale). Prin urmare, dacă vrei o casă ridicată în condiții excelente și cu o calitate superioară, sfatul nostru este să apelezi fără ezitare la firma de construcții Strabag.

  1. Bog’Art

În anul 2015, Bog’Art a fost lider de piață în construcții în România, având o cifră de afaceri de aproximativ 130 de milioane de Euro. Această firmă de construcții are nu mai mult de 21 de ani de activitate pe piața românească de construcții și și-a creat o reputație puternică mai ales în sectorul clădirilor de business. Însă, Bog’Art înregistrează încasări semnificative și din ridicarea clădirilor rezidențiale, a centrelor comerciale, a hotelurilor sau chiar a unităților sanitare. Avantajul cel mai mare al acestei firme de construcții este faptul că îți oferă un pachet unic de servicii. Cu alte cuvinte, Bog’Art este un grup din care fac parte mai mulți furnizori precum firme specializate în realizarea de fațade, firme de consultanță în domeniul construcțiilor, firme producătoare de materiale de construcții, firme specializate în execuția de structure și finisaje, etc. Astfel, te vei bucura de o casă ridicată de specialiști, de la A la Z, iar orice problem vei avea, vei fi sigur că ea își va găsi rezolvarea în cel mai scurt timp.

  1. Astaldi

Această firmă de construcții este una dintre cele mai puternice de pe piața construcțiilor din Europa. Astaldi este foarte căutată mai ales pentru realizarea lucrărilor de infrastructă. În România, ea nu se bucură de o imagine foarte bună, fiind des criticată de presa românească pentru calitatea slabă a lucrărilor executate la prețuri foarte mari. Dacă totuși vrei să apelezi la această firmă de construcții, sfatul nostru este să te interesezi ce fel de experiență au în executarea unor lucrări de dimensiuni mai mici și cât sunt de serioși în executarea ca la carte a acestora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *