Ce legătură există între locuințele noastre și sănătatea mentală?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că nu ne dăm seama de asta, dar cei mai mulți dintre noi petrecem foarte mult timp gândindu-ne la locuințele noastre. De la proiectare, decor, amenajare și până la întreținerea și eventualele reparații necesare, există numeroase elemente diferite care ne afectează sănătatea mentală și starea emoțională.

Locuințele noastre înseamnă mai mult decât adăpost și protecție împotriva amenințărilor exterioare. Sunt adevărate extensii ale identităților, personalităților și familiilor noastre. Și, indiferent dacă ne dăm seama sau nu, casele noastre au un impact uriaș asupra modului în care gândim și ne simțim zi de zi.

Condiții de trai. În primul rând – și poate și cel mai important – condițiile noastre de trai au o influență semnificativă asupra stării noastre emoționale generale. Conform unor cercetări, s-a constatat că există o corelație puternică între locuințele grav deteriorate și afecțiunile adverse de sănătate mintală precum depresia. Mai exact, cercetările sugerează că toate condițiile precare de trai conduc la depresie și ostilitate, în timp ce spațiile foarte aglomerate au efecte similare. În plus, aceleași cercetări arată că haosul și mizeria în cartier, inclusiv locuințe dărăpănate, vandalism, gunoi  – contribuie la sentimente de ostilitate. Pe de altă parte, persoanele care locuiesc în cartiere îngrijite simt mai multă coeziune, satisfacție, stabilitate și dorința de a-i ajuta pe ceilalți.

Aglomerație și dezordine. În interiorul locuințelor, dezordinea și lipsa de organizare pot avea un impact semnificativ asupra felului în care simțim și gândim. Cercetările dezvăluie că în majoritatea locuințelor se află peste 300.000 de articole și că aproximativ 1 din 10 persoane ar avea nevoie de un spațiu suplimentar pentru a depozita obiectele deținute. Cu alte cuvinte, surplusul de obiecte și lipsa de organizare sunt probleme uriașe care ne pot afecta sănătatea mentală. După cum subliniază cercetătorii, aglomerația este adesea o sursă-cheie de stres și, indiferent că ne dăm seama sau nu, este extrem de obositor să încercăm să ținem sub control toate lucrurile pe care le avem în casele noastre. Este recomandat să folosim soluții de depozitare, precum cutii, coșuri, recipiente, cutii pentru torturi, coșuri de rufe și altele asemenea pentru a reduce dezordinea și pentru a dezvolta un sistem de organizare a obiectelor pe care le avem. Doar așa putem să ne bucurăm de stabilitate, de liniște și de claritate mentală.

Psihologia culorilor. Există numeroase dovezi care sugerează că nuanțele și culorile la care suntem expuși zilnic ne afectează starea de spirit, comportamentul și nivelul de stres. Acest lucru este valabil indiferent de mediul în care ne aflăm, cu atât mai mult acasă. Prin urmare, putem alege culori de var în mod strategic, în special pentru încăperile în care petrecem cel mai bun timp, de exemplu în bucătărie și în camera de zi. De asemenea, dacă avem un birou acasă ne putem folosi de culori pentru a ne spori productivitatea. Un tapet plăcut, câteva tablouri sau o nuanță pastelată sunt de mare ajutor în crearea unui decor relaxant în baie. Culorile care produc emoții sporesc fericirea din viața noastră, satisfacția și productivitatea, așa că ar fi păcat să nu ne folosim de ele pentru a aduce mai multă pozitivitate în viețile noastre.

Fiecare mic gest pe care îl facem pentru a ne împrospăta locuința și pentru a-i oferi un aer primitor, relaxant și îngrijit ne va răsplăti, simțindu-ne pe loc mai liniștiți, mai puțin stresanți și mai plini de speranță.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *