Casele viitorului: smart homes

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cum ar fi ca atunci când eşti la cumpărături, în loc de clasica listă, să te poţi uita direct în frigider şi să vezi ce produse îţi lipsesc? Sau să îţi poţi controla temperatura încăperilor, pentru ca atunci când ajungi acasă, ambianţa să fie una plăcută. Par scenarii SF, însă sunt deja o realitate, realitate ce va face tot mai mult parte din viaţa noastră, conform specialiştilor. Aestea sunt casele inteligente, care câştigă tot mai mult teren. Se preconizează că în următorii ani, majoritatea locuinţelor vor fi smart. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva informaţii despre casele inteligente, avantajele şi dezavantajele acestora.

Casele viitorului-smart homes 1

Picture 1 of 12

O casă inteligentă înseamnă posibilitatea de a controla de la distanţă dispozitivele, aflate în aceasta şi stabilirea de reguli pentru funcţionarea lor. Spre exemplu, se pot crea reguli automatizate precum “dacă temperatura din locuinţă scade sub 20 grade Celsius, porneşte centrala termică”. Mai mult, electronicele şi electrocasnicele pot chiar să comunice între ele.

Avantajele casei inteligente

Casele inteligente fac viaţa mai uşoară locatarilor, oferă securitate sporită şi eficienţă energetică, aspecte importante în ziua de astăzi.

Iată câteva exemple ce vă arată cum vă poate uşura viaţa o casă inteligentă:

  • Seara, în loc să închideţi luminile, să verificaţi aragazul şi usa de la intrare, tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi pe un buton şi casa va intra în modul “somn”.
  • Cum ar fi ca mirosul cafelei să vă trezească dimineaţa? Şi aici casa inteligentă vă poate ajuta: filtrul de cafea ar putea fi programat sa pregătească o cafea fierbinte cu câteva minute înainte să vă treziţi. Iar dacă nu sunteţi adeptul cafelei, atunci robotul de bucătărie vă poate prepara un smootie.
  • Frigiderul dintr-o casă inteligentă poate sesiza ce alimente vă lipsesc şi poate comanda de la supermarket cele necesare.
  • Aerul condiţionat poate porni cu câteva minute înainte de a ajunge acasă, astfel încât temperatura să fie cea pe care vi-o doriţi.
  • Puteţi scăpa de o grijă atunci când plecaţi pentru o perioadă mai îndelungată de acasă, spre exemplu în concediu: puteţi verifica şi controla direct de pe telefon dacă aţi închis luminile şi aţi încuiat uşa de la intrare.

Cu o casă inteligentă, veţi putea să spuneţi adio cheilor, putând folosi autentificarea prin amprentă, voce, retină. Camerele video din locuinţă pot de asemenea fi accesate în timp real, pentru a verifica spre exemplu bona. În cazul în care se detectează vreun intrus, atât dumneavoastră, cât şi autorităţile pot fi notificate.

Mai mult, electrocasnicele pot fi setate să consume curent doar în intervalele de timp în care sunteţi acasă.

Dezavantajele casei inteligente

Printre cele mai mari dezavantaje ale casei inteligente este costul, acestea nefiind accesibile tututor. Totuşi, interesul crescut pentru aceste case poate duce la o diversificare a gamei de produse inteligente şi la o scadere a preţurilor. Ideal ar fi ca o casă inteligentă să fie proiectată de la început în acest fel, iar de costurile de proiectare şi executare vor fi astfel mai mari.

Dispozitivele inteligente de astăzi nu comunică între ele prin acelaşi standard, ele trebuie deci controlate prin aplicaţii şi telecomenzi diferite.

Un alt dezavantaj este faptul că dispozitivele conectate la Internet sunt vulnerabile atacurilor informatice.

Mai mult, prin intermediul dispozitivelor mereu conectate la Internet (Internet of Things) se pot colecta mai multe date despre noi.

Iată aşadar avantajele şi dezavantajele unei case inteligente. Deşi poate face viaţa locatarilor mult mai uşoară, aceasta este şi vulnerabilă în unele privinţe. Depinde doar de dumnevaostră să stabiliţi criteriile în alegerea casei pe care o doriţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *