Case de lemn ieftine, care pot fi exact ce ai tu nevoie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Unul dintre cele mai folosite materiale de construcții, care nu și-a pierdut de-a lungul timpului acel farmec deosebit, este lemnul. De fapt, puține dintre materialele de construcții se pot lăuda că au parte de o așa apreciere îndelungată din partea celor care își construiesc casa mult visată.

Lemnul este preferatul multora din mai multe motive, dintre care amintim doar câteva. În primul rând, provine din natură, ceea ce-l face un material la îndemână și chiar ecologic, în condițiile în care este exploatat corespunzător. Dacă este să vorbim și strict din punct de vedere material, specialiștii în construcții sunt de părere că structura de rezistență a unei case din lemn este mai ieftină decât a unei case din beton și cărămidă. De asemenea, lemnul are proprietatea că este un bun izolator termic și astfel pierderile de căldură prin punțile termice sunt mult mai reduse.

Cu toate acestora, multora nu le este pe plac, motivând, din necunoștință de cauză, cum că lemnul nu rezistă bine, în special în zonele umede. De fapt, acest lucru nu este adevărat, și dacă este de bună calitate și dacă nu este supus unui proces de umezire-uscare repetată, atunci acest material se bucură de o rezistență foarte mare. Specialiștii în construcții recomandă celor care aleg să-și construiască o casă din lemn, că acesta trebuie să fie din lemn foarte bine uscat, de calitate bună. Dacă aceste două condiții nu sunt respectate, vor apărea crăpături, umflări, îmbinările se vor largi și în timp nu vor mai avea parte de acel farmec, dar și confort dorit.

Ce material alegi pentru o casă din lemn

După cum bine v-ați dat seama, nu orice lemn se pretează pentru a putea fi folosit la construcția unei case. De obicei, cele mai multe case sunt realizate din lemnul de pin, deoarece acesta are un trunchi neted, ușor tratabil, o culoare frumoasă și o textură pronunțată.

Următorul pe lista preferințelor este molidul, care este considerat lemnul care respiră cel mai bine. De asemenea, molidul este cunoscut ca fiind o specie de lemn care se bucură de o structură flexibilă, din care motiv casa este mai caldă decât cea de pin. Totuși, acesta este mai dificil de tratat din cauza nodurilor ramificate și rășina se va emana un timp îndelungat.

Și acum, ne referim la una dintre cele mai bune specii de lemn care poate fi folosită pentru construcția unei case: cedrul. Lemnul acestuia are o culoare caracteristică roz-roşu, rezistenţă și un miros specific, plăcut. S-a descoperit capacitatea lui de a ucide microbii de putrefacţie. Dezavantajul acestui tip de lemn este că nu este deloc ieftin.

În cazul caselor de lemn, mulți constructori nu instalează sisteme de ventilație sau de aer condiţionat, ceea ce reduce în mod semnificativ costul total al proiectului. Casele de lemn au avantajul că se încălzesc mai ușor și mai rapid după o lungă pauză. Evident, sunt și dezavantaje, iar cele mai importante sunt: expunerea la efectele negative ale ciupercilor şi umidităţii, precum și rezistenţa redusă la foc. Din fericire, acestea pot fi înlăturate rapid, deoarece în prezent există mai multe formule eficiente care protejează lemnul de biodegradare și de foc.

Pentru construcția unei case de lemn se folosesc buştenii ciopliţi, care sunt trunchiuri de copaci, fără coajă, cu noduri eliminate, caneluri tăiate cu toporul și elemente de încuietori pentru a fi conectate cu alţi bușteni. Se folosesc, de obicei, buşteni cu un diametru de 25-28 cm.

Pentru cei care au ales construcţia unei case de lemn, ar trebui să se știe că lemnul de umiditate naturală este predispus la o contracție îndelungată (7-8 ani). Dacă se dorește o treabă bună, acesta trebuie făcută temeinic. De regulă, companiile de construcții vând case de-a gata sau primesc comenzi pentru case după proiecte individuale.

Cum se procedează

Construcţia casei de lemn din buşteni prevede etanșarea canelurilor, iar cusăturile între buşteni ar trebui să fie călăfătuite. În acest scop se foloseşte cânepa, iuta, sau chiar și mușchii uscaţi, depinde de zonă. Cusăturile sunt călăfătuite de două sau trei ori. Prima dată – la montarea pereţilor, a doua oară – după contracția principală, a treia și ultima oară – după cinci ani. Calitativ pot călăfătui pereţii doar specialiștii, așa că mai bine nu efectuați această operațiune singuri, dacă nu știți despre ce este vorba..

Din lemn uscat și tratat cu antiseptic sau plăci geluite se ridică fundația casei cadru-panou. Între stâlpii carcasei se pune izolația, de obicei, realizată din vată minerală de o grosime de 15 cm. Din interiorul ramei este montată bariera de vapori de tip membrană, care încetinește ieşirea vaporilor de apă din încăpere și previne formarea condensului în interiorul peretelui. Apoi, structura se acoperă cu foi de finisaj speciale.

Avantajele unei case de lemn

Principalul avantaj al unei astfel de case este că poate fi mai ieftină cu aproximativ 25% decât o casă de cărămidă și ciment. Nu vor fi semnificative și costurile de transport, deoarece materialul lemnos nu are o greutate mare. În plus, durata de lucru la aceasta este sensibil redusă. Dar, să observăm și altele.

În cazul unei case de lemn, și starea de spririt a celor care locuiesc aici este alta. Ideea de natură, de lemn, ca să nu mai vorbim de acea aromă naturală a acestuia poate îmbunătăți starea psihică a celor care locuiesc aici. Ca să nu mai menționăm și faptul că lemnul natural îmbunătățește microclimatul și neutralizează substanțele nocive din aer. Medicii susțin că pentru o stare bună de sănătate, în locuință este nevoie de un anumit nivel de umiditate, iar lemnul are această capacitate, de a o regla. Dacă alegeți o locuință din lemn, nu veți avea nevoie de cine știe ce aparat de ultimă generație pentru a vă regla umiditatea din casă, de acest lucru se va ocupa chiar lemnul.

După cum spuneam, un alt avantaj este dat de capacitatea de a neutraliza toxinele ce se găsesc în aer din interior. Având în vedere faptul că poluarea pare să atingă cote alarmante, este un avantaj foarte important al casei de lemn. Și dacă tot suntem la capitolul protejarea mediului, mai adăugăm și faptul că transformarea lemnului în material lemnos de construcție nu este asociată cu producerea deșeurilor. Și scoarță de copac, și surcele, toate acestea sunt prelucrate și devin materiale de construcție și de  finisare.

Pentru persoanele care suferă de alergii, aceste case sunt soluția ideală deoarece, pentru că pereții nu atrag praful, respirați mai ușor în timpul bolii.

În pofida scepticilor, o casă de lemn este mult mai rezistență de cât se crede. În acest caz, schimbările mari de temperatură sau vibrațiile din sol nu pot provoca daune semnificative structurii. Datorită flexibilității părților compuse ale căror rezistența la lovituri și impactul de tracțiune este foarte mare, structura de lemn nu se va sparge. În structura de lemn nu vor apărea crăpături, chiar și la vibrații minime în sol.

Mai mult decât atât, elementele purtătoare ale casei de lemn sunt mai subțiri decât într-o casă din cărămidă. Prin urmare puteți câștiga un număr suficient de spațiu de locuit util.

Dezavantajele caselor din lemn

Evident că avem totuși și o serie de dezavantaja, pe care le vom prezenta în continuare.

Astfel, lemnul este un material foarte pretențios și necesită o tratare corespunzătoare înainte de folosirea acestuia, nu are rezistență la foc și are nevoie de măsuri speciale de protecție pentru instalații. În plus, dacă se umezește putrezește, așa că este nevoie de o atenție sporită atunci când vine vorba de execuția instalațiilor termice și sanitare pentru a evita pierderile accidentale de apă; în cazul unei inundații trebuie desfăcute finisajele pentru a permite uscare lemnului, deoarece în caz contrar va apărea și mucegaiul. Are ca dușman natural termitele, așa că lipsa protecției poate avea consecințe grave pe termen lung. În plus, și ziolarea fonică poate fi o problemă pentru cei sensibili.

Sfaturi pentru cei care aleg să-și construiască o casă din lemn

În primul rând, este nevoie ca la asamblarea buştenilor să fie nevoie de nişte măsuri izolatoare. Ca materiale izolante sunt utilizate, de regulă, cânepa, spuma sau muşchiul. În ultimul timp la construcţia caselor din buşteni, toate aceste materiale sunt înlocuite cu pânză de iută sau de in, deoarece se consideră mai avantajoase.

O parte importantă din decorul casei de lemn sunt balcoanele dantelate, precum şi veranda deschisă sau cu geamuri. De regulă, acestea sunt făcute în scopul de a obţine un spaţiu suplimentar, care ar putea funcţiona ca o cameră de relaxare în sezonul cald.

Nu uitați și de capul că unul dintre avantajele lemnului se referă la conductivitatea sa termică. Altfel spus, cu cât este mai joasă  conductivitatea termică a materialului din care este construită casa, cu atât ea este mai caldă. Este vizibilă superioritatea lemnului asupra cărămizii conform proprietăţilor de izolare termică, astfel un perete de cărămidă de o grosime de 510 mm (două cărămizi) are aproape aceeaşi conductivitate ca şi peretele de lemn de o grosime de 100 mm. Şi este evident că costul acestor materiale este incomparabil, cu avantaje de partea lemnului.

Dar, cu toate acestea, lemnul are unele neajunsuri care limitează utilizarea acestuia în construcţii: defecte de structură, higroscopicitatea şi, în consecinţă, deformări umide, putreziciunea şi inflamabilitate. Pentru a remedia aceste deficienţe, se aplică o serie de măsuri constructive. În special, uscarea lemnului, măsuri de prevenire a umezelii în structurile din lemn în timpul exploatării (protecţie de ploaie, izolare de sol, piatră, beton, ventilare naturală, etc.), impregnarea lemnului cu substanţe antiseptice şi soluţii care împiedică inflamabilitatea.

Despre fisuri

Pentru a preveni crăparea buştenilor şi plăcilor de lemn în timpul de uscare şi îmbunătăţi caracteristicile de izolare termică a structurilor din lemn sunt utilizate plăci laminate cu furnir. Acestea, tăiate tangenţial, sunt lipite împreună, și se formează un bloc monolitic. La ridicarea clădirilor din buştenii cilindraţi şi barelor profilate pentru fixarea structurilor, ca şi în tehnologia tradiţională de asamblare, sunt utilizate ace, şuruburi, capse, precum şi ancore reglabile.

Casa din lemn se construieşte repede, este ecologică, combină materiale la preţuri ieftine cu proprietăţi înalte de izolare termică. Frumuseţea naturală a lemnului şi imaginaţia arhitectului sunt conbinația perfectă atunci când ne referim la partea estetică, așa că nu ne mai rămâne decât să vă dorim să aveți parte de o casă precum cea pe care ați visat-o dintotdeauna.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *