Când și cum se plantează butașii de trandafiri

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Trandafirii sunt plante frumoase și rezistente, având totuși nevoie să le acorzi o atenție specială în momentul plantării și îngrjirii de-a lungul anotimpurilor. Însă, după toată grijă acordată vei avea parte de momente de bucurie atunci când aceștia vor înflori și vei avea o grădină așa cum ai visat.

Cum alegi butașii de trandafiri?
Butașii de trandafiri trebuie achiziționați din magazine de specialitate iar pentru a fi totuși sigur că investești în trandafiri sănătoși și de bună calitate există câteva aspecte la care poți fi atent.
Spre exemplu, trandafirii calitativi și sănătoși au o culoare de un verde intens și nu prezintă vătămări la nivelul ramurilor. Totodată, butașii luați din comerț ca fiind gata preparați au de regulă rădăcină ambalată în rumeguș care ajută la menținerea umidității. Fii atent că ambalajul care se află pe rădăcină să nu fie deteriorat, acest lucru însemnând că rădăcina nu a mai avut umiditate, iar trandafirul poate fi mort.
În funcție de modul acestora de creștere, butașii de trandafiri pot fi de mai multe feluri:
– Trandafiri mici care au coroană precum o tufă, aflată la nivelul solului;
– Trandafiri urcători, cunoscuți și sub denumirile de cățărători sau ghimpați, și care au ramuri de lungimi cuprinse între 2 și 4 metri;
– Trandafiri cu trunchi înalt, de aproximativ 1,20 sau 1,50 metri și cu o coroană compusă din 4 și până la 6 ramuri;
– Trandafiri pletoși, a căror coroană este atârnata, de tip plângătoare.
Printre trandafirii pe care îi poți alege se număra următoarele soiuri:
– Trandafirul de Damasc, caracterizat de florile de dimensiuni mari, parfumate, fiind totodată cunoscut și drept trandafirul pentru dulceața.
– Floribunda. Acest soi înflorește atât întreagă vara, cât și toamna. Acestea formează multe flori și sunt ușor de îngrijit.
– Trandafirii urcători care, desigur, au ramurile foarte lungi.
– Trandafirul de Provence, a căror flori sunt de culoare roșie.
– Trandafirul cu parfum de mosc. Acest soi este unul sensibil la frig și are flori roz, grupate în câte 4 sau 5.
Când plantăm butașii de trandafiri?
Plantarea butasilor de trandafiri poate fi făcută atât primăvara, cât și toamna. Dacă alegi să îi plantezi primăvara, acest lucru este indicat să fie făcut fie martie, fie aprilie. schimb, alegi plantezi , recomandarea este sădești lunile septembrie ori octombrie, înainte de venirea primului îngheț.
Locul și modul de plantare al butasilor
Trandafirii sunt plante care iubesc căldura și soarele și, de aceea, locul în care alegi să îi plantezi trebuie să fie unul luminos și la care soarele să aibă acces suficient.
În momentul în care alegi locul în care vei planta trandafirii, încearcă să realizezi o vizualizare a modului în care zona respectivă va arată după ce aceștia vor crește. Gândește-te la faptul că trandafirii se pot dezvolta destul de mult, fiind astfel nevoie să lași un spațiu suficient între ei sau între ei și alte plante. În funcție de sortimentul de trandafiri, distanța de plantare a acestora poate fi cuprina între 50-80 de centimetri.
Încearcă să nu lași mult timp între achiziționarea butasilor și plantarea acestora. De asemenea, înainte de a îi plantă este recomandat să îi ții pentru câteva ore în apa, pentru că aceștia să se rehidrateze, maximul fiind de 24 de ore.
Mocirlirea butasilor
Mocirlirea butasilor reprezintă o etapă care nu trebuie sărită pentru că planta să se bucure de o creștere armonioasă. Realizarea mocirlirii presupune adăugarea unor cantități egale de apă și de sol într-o găleată încăpătoare. Pe lângă acestea se adaugă cantitatea necesară de îngrășământ natural și se amestecă până când se formează o compoziție omogenă. Apoi, butașii sunt afundați de mai multe ori în compoziția formată până când rădăcina va fi complet acoperită de acest amestec.
Cum plantăm butașii propiu-ziși?
După pregătirea butasilor trebuie realizate gropile în care aceștia vor fi așezați, cu dimensiuni de aproximativ 40 cm lățime și 40 cm adâncime. Ia fiecare trandafir și așază-l în groapă, într-o poziție cât mai dreaptă. Totodată, nu uită să te asiguri că punctul de altoire este la aproximativ 5 centimetri deasupra nivelului solului.
Menține trandafirul în aceeași poziție în timp ce umpli groapa cu pământ și îngrășământ, iar la final scuturi astfel încât solul se așeze uniform printre rădăcini.
Cum îngrijim butașii după plantare?
După procesul de plantare butașii de trandafiri trebuie fie bine udați. Trandafirii trebuie udați zilnic timp de aproximativ 2 3 săptămâni. , udarea trebuie cazul care vremea devine prea apare riscul de îngheț.
De asemenea, aplicarea îngrășămintelor este extrem de pentru trandafirii crească sănătoși. Nu ultimul rând este tăierea acestora după fiecare ciclu de înflorire pentru le un aspect aerisit uniform.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *