6 sfaturi utile pentru creșterea culturilor de grâu

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În România, culturile de grâu ocupă cea mai mare parte din suprafața agricolă, însumând peste două milioane de hectare. Cu toate acestea, producția în unele ferme nu este pe măsura așteptărilor, asta pentru că, pe lângă condițiile meteo – care nu pot fi influențate – obținerea unei recolte bogate ține și de modul în care sunt îngrijite culturile.

Fermierii experimentați ne-au împărtășit câteva sfaturi pentru cei care sunt la început de drum, recomandări pe care le prezentăm în rândurile care urmează.

1. Însămânțați toamna

Având o perioadă de vegetație cuprinsă între 270 și 290 de zile, grâul trebuie să fie însămânțat toamna. Începutul lui septembrie este perioada optimă, pentru că planta trebuie să răsară și să se înfrățească până la instalarea sezonului rece. O cultură de grâu înființată mai târziu este compromisă în pare parte.

2. Alegeți cele mai potrivite culturi premergătoare

Și în cazul grâului, rotația culturilor este foarte importantă, nefiind recomandată cultivarea repetată pe aceeași suprafață, întrucât această practică favorizează dezvoltarea buruienilor.

În ceea ce privește culturile premergătoare, cele mai indicate sunt cele de plante care se recoltează timpuriu. Astfel, după recoltarea acestora, fermierii au timp suficient să pregătească solul pentru cultivarea grâului, în toamnă. Grâul poate fi cultivat pe terenurile pe care au existat culturi de mazăre, fasole, trifoi, floarea soarelui, sfeclă de zahăr sau porumb.

3. Faceți prima fertilizare înainte de semănat

În cazul grâului, prima fertilizare trebuie făcută înainte de însămânțare, sau, cel mai târziu, la pornirea în vegetație. Următoarea aplicare de îngrășământ se face între fazele de înspicare și înflorire și nu mai târziu de faza de alungire a paiului.

Pentru fertilizare, fermierii cu experiență recomandă utilizarea fertilizanților de specialitate, care favorizează răsărirea rapidă și uniformă, îmbunătățind totodată metabolismul plantelor.

4. Nu uitați de tratamentele cu erbicide

Dacă nu sunt combătute la timp, buruienile din culturile de grâu pot provoca pierderi cuprinse între 10% și chiar 90%, de aceea, erbicidarea are un rol important în obținerea unei recolte bogate. De fapt, combaterea buruienilor reprezintă principala muncă de întreținere în cazul grâului și se face folosind erbicide selective pentru buruienile din culturi. Cele mai mari pagube le produc buruienile dicotiledonate, în timp ce buruienile monocotiledonate creează probleme în culturile din zone cu umiditate ridicată.

5. Asigurați irigații prin aspersie

Pe parcursul întregii perioade de vegetație, grâul are nevoie de 3.500 – 4.500 de metri cubi de apă pe hectar, fiind vorba de o cantitate care nu poate fi asigurată natural. În condițiile climatice de la noi, precipitațiile pot asigura cel mult trei sferturi din necesarul de apă, astfel că diferența trebuie să fie asigurată prin irigare. Cele mai eficiente lucrări de irigare sunt cele făcute toamna, iar metoda indicată este cea a irigării prin aspersie.

6. Recoltați la momentul potrivit

Perioada optimă de recoltare a grâului este atunci când nivelul de umiditate al boabelor ajunge la 14% – 15%. În cazul în care aveți cultivată o suprafață foarte mare, iar recoltatul va dura ceva mai mult timp, puteți începe culesul în momentul în care nivelul de umiditate este de 18%.

În ambele cazuri, esențial este ca recoltarea să se încheie înainte ca nivelul de umiditate al boabelor să scadă sub 12%. În acest mod, pierderile pe parcursul recoltării sunt minime, iar boabele recoltate nu vor avea nevoie de uscare.

Un mare avantaj al culturilor de grâu este acela că sunt bune premergătoare pentru majoritatea altor culturi ce vor fi înființate pe suprafața respectivă, după recoltat. Tulpinile rămase după strângerea recoltei pot fi folosite ca furaje pentru animale,  îngrășământ organic sau ca materie primă pentru celuloză.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/gr%C3%A2u-iarb%C4%83-orz-toamna-recolta-863392/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *