Tipuri de acoperișuri pentru casa ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Structura și conformația acoperișurilor corespund în primul rând nevoii de protecție în fața intemperiilor și a altor factori de mediu, dar nu numai. Aceste aspecte pot fi stabilite și în urma unor decizii de ordin estetic. În funcție de conformația acestora, putem distinge două mari categorii de acoperișuri și anume acoperișurile cu pantă și acoperișurile tip terasă. Aceste două categorii cuprind un număr mare de tipuri de acoperișuri, mai mult sau mai puțin complexe, fiecare cu caracteristici diferite. Cum poți stabili care este cel mai potrivit pentru casa ta?

Înainte de a decide cu exactitate tipul de acoperiș pe care îl dorești pentru casa ta, este esențial să cunoști o serie de aspecte generale, deosebit de importante în construcția oricărui acoperiș.

În primul rând tipul de acoperiș trebuie stabilit încă din faza de proiect, deoarece, de exemplu, în cazul acoperișurilor cu pantă, diferite învelitori necesită diferite structuri de rezistență.

La acoperișurile cu pantă identificăm câteva elemente comune, precum șarpanta sau structura de rezistență, necesitatea foliilor de protecție și a termoizolației, învelitoarea, elementele de fixare și accesoriile.

În cazul unei șarpante solide, poți opta pentru orice tip de material în ceea ce privește învelitoarea, pe când o structură de rezistență mai fragilă va suporta doar o greutate mai redusă.

Foliile de protecție constituie o barieră împotriva vaporilor și a infiltrațiilor de apă accidentale sub învelitoare.

Termoizolația se poate realiza din vată minerală de sticlă sau bazaltică, spumă poliuretanică, polistiren sau diferite tipuri de materiale ecologice și are o importanță crescută în cazul amenajării ulterioare a mansardei.

Acoperișurile în pantă sunt recomandate în special în zonele cu precipitații crescute, deoarece înclinația versanților permite o scurgere eficientă a apei.

Acoperișurile tip terasă nu sunt complet drepte, contrar acestei impresii răspândite. Chiar dacă este dificil de observat, acestea au o înclinație mică, care facilitează scurgerea apei. Ele se realizează diferit de cele în pantă și pot avea dezavantajul de a menține căldura. Totodată riscul infiltrațiilor de apă este mai crescut.

Galeria de mai jos cuprinde mai multe imagini, cu diferite tipuri de acoperișuri și câteva caracteristici specifice, care te pot ajuta să faci alegerea adecvată pentru locuința ta.

Tipuri de acoperisuri pentru casa ta 1

Picture 1 of 10

1. Acoperișul cu fronton este un acoperiș clasic în două ape, frecvent întâlnit. Este ușor de construit, implică costuri mai reduse comparativ cu unele acoperișuri mai complexe, poate fi acoperit cu o mare varietate de materiale. Acesta nu este însă recomandat în zonele cu vânt puternic.

2. Și acoperișul în patru ape este un model frecvent întâlnit. Acesta are o rezistență crescută la intemperii. Un model mai complex, precum cel din imagine, va necesita însă o investiție financiară mai crescută.

3. Forma generoasă a acestui acoperiș franțuzesc este perfectă pentru casele cu mansarde. Pentru construcția acestora se recomandă o structură de rezistență solidă și o învelitoare din materiale rezistente.

4. Acoperișul cu pante inegale este o construcție inedită, care are însă o structură rezistentă, ideală în zonele cu precipitații crescute. Învelitoarea poate fi realizată dintr-o mare varietate de materiale.

5. Acoperișul piramidă are o structură aerodinamică perfect adaptată zonelor cu vânturi puternice, însă este mai dificil de construit, fiind totodată mai scump. În plus, nu oferă posibilitatea amenajării mansardei, deoarece spațiul de sub acoperiș va fi restrâns.

6. Acoperișul cu panta frântă se utilizează de obicei în cazul caselor cu terase mai mari sau cu verandă.

7. Acoperișul plat are avantajul unui cost redus și al unui design simplu, dar nu este recomandat în zonele cu căderi masive se zăpadă.

8. Acoperișul cu o apă este o variantă accesibilă ca preț, cu o înfățișare modernă. Trebuie acordată atenție suplimentară ventilației.

9. Acoperișul cu panta curbă este are o formă unică, modernă. Cel mai recomandat material pentru învelitoare este metalul. Poate ridica o serie de provocări și are un preț mai crescut.

10. Acest tip de acoperiș este nonconformist, dar atractiv, reprezentând însă o soluție ce poate ridica unele probleme privind instalarea. Totodată costurile nu vor fi tocmai reduse.

Sursa:doityourself.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *