Acoperișul clasic, din țiglă ceramică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Țigla ceramică este unul dintre cele mai apreciate materiale pentru acoperirea clădirilor de locuințe, fiind și unul dintre cele mai folosite în acest scop, încă din antichitate. Un număr mare de calități o recomandă, atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic. Pe lângă rezistența în timp și calitățile izolatoare, țigla ceramică are un aspect deosebit de frumos și se potrivește cu un număr mare de stiluri arhitecturale, de la clasic la modern. Descoperă în cele ce urmează motivul popularității țiglei ceramice și modalitatea de montare.

Țigla ceramică este realizată din argilă și apă, supuse apoi procedeelor de uscare și ardere. Este un material ecologic care nu dăunează mediului înconjurător și care poate fi reciclat cu ușurință. Unele dintre cele mai apreciate calități de ordin tehnic sunt rezistența și durabilitatea în timp. Acest material are o rezistență mecanică crescută și va rezista bine la greutatea gheții sau a zăpezii din timpul iernii, la intemperii și ultraviolete. Totodată țigla ceramică are o rezistență crescută la murdărie, la îngheț și foc. Durata de viață a unui astfel de acoperiș este de până la 100 de ani, garanția oferită de producători atingând chiar mai mult de 30 de ani.

Alte avantaje sunt legate de proprietățile izolatoare termice, astfel că temperatura va fi în general plăcută la interior, indiferent de sezon. În plus, clădirea va fi bine aerisită datorită compoziției naturale a materialului.

Bineînțeles că țigla ceramică prezintă și unele dezavantaje, precum greutatea, montarea și costul. Foarte mulți specialiști susțin faptul că greutatea țiglei ceramice este un dezavantaj destul de mare, fiind necesară o structură de rezistență solidă. Acest lucru nu o recomandă pentru învelirea caselor vechi, sau cu șarpante mai fragile.

În ceea ce privește montarea, aceasta poate fi mai costisitoare și poate dura mai mult decât în cazul altor materiale. De exemplu, comparativ cu țigla metalică, montată în panouri de dimensiuni mai mari, țigla ceramică se montează bucată cu bucată.

Privitor la costuri, țigla ceramică nu reprezintă o variantă economică, fiind mai costisitoare decât multe alte materiale utilizate în acest scop.

Dacă decizi că țigla ceramică este materialul potrivit pentru acoperișul casei tale, nu face rabat de la calitate, chiar dacă acest lucru poate însemna bani în plus. Alege țigla ceramică colorată cu pigmenți naturali, mult mai rezistenți în timp și falțuri duble, care oferă o etanșeitate mai bună. Totodată, la achiziție ține cont de faptul că prețul la bucată nu include accesoriile necesare.

Montarea unui acoperiș de țiglă ceramică

Montarea unui acoperiș din țiglă ceramică presupune, în linii mari, câțiva pași simpli, pe care este însă necesar să-i cunoști în cazul în care te afli în procesul construirii acoperișului casei tale.

În primul rând, lucrările executate trebuie să respecte întocmai proiectul acoperișului.

Centura de beton care închide zidurile și elementele de structură ale zidăriei cuprinde acele elemente din fier-beton, sub forma unor mustăți. Aceste elemente metalice vor fi folosite practic pentru a lega de ziduri grinzile așezate pe conturul casei. Grinzile se vor prinde între ele cu ajutorul scoabelor, rezultând scheletul acoperișului.

Următorii pași constă în prinderea de grinzi a unor popi verticali, peste care vor fi montate coamele centrale și laterale. Înclinația acoperișului depinde de înălțimea acestora. Peste coame se vor monta căpriorii, peste care se va monta astereala și apoi folia anticondens. Peste folie se vor monta rigle verticale și orizontale din lemn, cu rol de ventilare și susținere a țiglelor.

Ultima etapă cuprinde montarea țiglelor și a accesoriilor.

Un alt aspect esențial este urmarea recomandărilor și a indicațiilor făcute de producător.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *